15.06.2019.

20:12

Foto:

Magazin

I JAGODE GOJE KAD PRETERATE! Evo kako VOĆE UTIČE NA KILAŽU!

Reč je o velikoj zabludi, a beogradska nutricionistkinja Branka Mitrović kaže za "Informer" da sa voćem treba biti oprezan jer preterivanje s količinom porcija lako može da doda kilograme.

- Voće je preporučljivo u ove tople dane zato što osvežava, a što se više jede, naravno da goji. Bogato je mineralima i vitaminima i važno je za svačiji organizam, ali to treba da ima meru - kaže Mitrović.

Savet plus

Za tople dane radi osveženja treba više piti limunadu jer je limun voće koje hladi i bogat je vitaminom C.
- Izbegavajte ceđene sokove jer su siromašni vlaknima, a slatki su. Što ima više šećera, to voće više greje - kaže naša sagovornica.

Ona preporučuje dnevnu voćnu dozu od 150 do 200 grama, u zavisnosti od stanja organizma i težine osobe.

- Takve porcije su idealne jer je to gramaža koju naša creva mogu da obrade u fruktozu. Ako pojedemo više od toga, organizam koristi materije iz preporučenih 200 grama, a ostalo se sve pretvara u šećer, podižu se glukoza i insulin, a to nije dobro - objašnjava nutricionistkinja.
Voće se preporučuje za svaki obrok, pa tako možete da ga jedete i ujutru, ali i uveče.

Sezonsko voće je najbolje

Uvek jedite voće koje je sada zrelo. Važno je da ga pravilno perete, jer je prskano pesticidima. Potopite voće u rastvor vode i soda bikarbone ili sirćeta, ostavite da malo odstoji da bi došlo do hemijske reakcije odnosno vrenja. Kada pena prođe, isperite voće pod mlazom vode - savetuje nutricionistkinja.

- Ukoliko ga jedete ujutru, posle pola sata možete da imate standardan doručak. Vodite računa da posle glavnog obroka prođe oko tri sata, pa tek onda uzmite voće. Taj razmak je važan da bi organizam mogao da izvuče sve minerale i vitamine iz voća. U okviru porcije jedite jednu vrstu voća (npr. samo jagode, trešnje, kupine...) i nikako ne mešajte plodove. Voće može da bude i zamena za večeru, ali barem tri sata pre odlaska u krevet - napominje nutricionistkinja.

Njen savet je i da se voće ne jede posle mesa jer dolazi do truljenja, fermentacije šećera, pa se zato često stvara osećaj nadutosti.

Informer

- Banana se teško vari, pa bi je trebalo izbegavati za doručak. Ukoliko se kombinuje sa jogurtom ili kiselim mlekom, onda može da se jede. Ako imate utisak da vam šećer brzo raste dok jedete neko voće, odmah pojedite neki protein, ali nikako meso. Pazite sa lubenicama, jer iako sadrže velike količine vode, prepune su šećera. To je voće koje povećava glikemijski indeks, odnosno brzinu ulaska šećera u krv - savetuje Branka Mirković.

Tagovi: