22.07.2019.

14:45

Foto:

Magazin

HOĆEŠ RAZVOD? E, NE MOŽE! Bar ne tako lako u Danskoj

Do skora Danci su mogli da se razvedu tako što su popunjavali jednostavan online formular. Ali, novim setom zakonskih pravila, koji je nedavno stupio na snagu, brza procedura za razvod je postala "stvar prošlosti".

Nova pravila predviđaju da bračni parovi koji su rešeni da se razvedu moraju da sačekaju bar tri meseca. I ne samo to, već moraju da idu i na bračno savetovanje pre nego što zajednica zvanično prestane da postoji.  

Ova pravila, koja se u nekim zemljama tumače kao nedopustiv upad u privatnost, kako piše Gardijan, većina Danaca je prihvatila sa odobravanjem

U SRBIJI BRAK ODAVNO VIŠE NIJE SVETINJA! Stopa razvoda skočila 8% za godinu dana!

Iako država već neko vreme nudi savetovanje parovima, samo prošle godine u Danskoj je zabeleženo 15.000 razvoda, dok je sklopljeno skoro duplo više brakova.

- Zahvaljujući ovim pravilima smanjićemo i ljudske, ali i finansijske troškove koji razvodi nose sa sobom, izjavio je Gert Martin Hald, profesor na Univerzitetu Kopenhagen, koji je pomogao u kreiranju savetodavnih kurseva, obaveznih za sve bračne parove sa decom mlađom od 18. godina pre konnačnog razvoda. 

Tagovi: