27.07.2019.

09:43

Foto:

Magazin

PREDNOSTI LIMUNA! Šest razloga zašto ovo voće treba češće da koristite u ishrani

Predstavlja dobar izvor vitamina C i flavonoida koji doprinose boljem zdravlju, a evo zbog čega bi trebalo da ga češće koristite u ishrani:

Smanjuje rizik od moždanog udara: prema jednoj četrnaestogodišnjoj američkoj studiji u kojoj je učestvovalo 70.000 žena, osobe koje su jele najviše citrusnog voća imale su za 19 odsto manji rizik od ishemijskog moždanog udara u odnosu na one koje su jele vrlo malo ovog voća.

Sprečava razvoj hipertenzije: jedna japanska studija takođe je pokazala da žene koje svakodnevno koriste limun u ishrani imaju niži krvni pritisak od onih koje ne jedu limun.

VODA EVRO, KAFA DVA, A ŽENA BESPLATNO! Grčki restoran za džabe daje suprugu, al` ZAMALO

Usporava starenje kože: vitamin C iz limuna podstiče stvaranje kolagena koji je od ključne važnosti za prevenciju bora. Ovaj vitamin kao i drugi antioksidansi koje limun sadrži bore se protiv zagađenja i oštećenja koja nastaju usled UV zračenja.

Pomaže u prevenciji astme: istraživanja pokazuju da osobe koje unose veću količinu određenih nutrijenata, među kojima je i vitamin C, smanjuju rizik od razvoja astme. Jedna studija je takođe pokazala da vitamin C ublažava simptome kod osoba sa astmom kada dobiju i prehladu.

Poboljšava apsorpciju gvožđa: nedostatak gvožđa jedan je od glavnih uzroka anemije i među najčešćim nedostacima nutrijenata u razvijenim zemljama. Konzumiranje namirnica bogatih gvožđem u kombinaciji sa vitaminom C poboljšava sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe iz hrane.

Jača imunitet: hrana bogata vitaminom C i flavonoidima, kao što su limun i ostali citrusi, jača imunitet i smanjuje rizik od prehlade i gripa.

Tagovi: