17.08.2019.

13:14

Foto:

Magazin

ZELENI ČAJ, CRVENO VINO I CRNA ČOKOLADA SPREČAVAJU OPAKE BOLESTI: Hrana bogata flavonoidima korisna za organizam

Pored  genetike, koja je važan faktor u nastanku različitih oboljenja, stil života i ishrana takođe mogu uticati na zdravlje.

Prema studijama koje je objavio časopis Nature Communication, unos hrane bogate flavonoidima, koji se nalaze u piću i hrani biljnog porekla, smanjuju šanse za nastanak srčanih i malignih oboljenja. Studija je sporvedena na uzorku od 53,048 osoba u periodu od 23 godine.                         
Flavonoidi, grupa jedinjenja biljnog porekla koju nazivaju i vitamin P, poznati su po tome da sprečavaju nastanak upalnih procesa u organizmu i poboljšavaju funkciju krvnih sudova. Moguće je da zbog toga imaju blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. 

Hrana sa najvećim sadržajem flavonoida

Mnoge vrste voća i povrća su fantastičan izvor flavonoida, ali nutricionisti smatraju da su zeleni čaj, crna čokolada (85% i više kakaoa), borovnice, jabuke, citrusno voće, lisnato povrće i crveno vino najbogatiji ovim supstancama.

Kako da budemo sigurni da unosimo dovoljno flavonoida?

Rezultati ove velike studije pokazali su da je optimalna količina 500mg dnevno. Ako želimo da to prevedemo u namirnice, znači da bi šolja zelenog čaja, jedna jabuka, šaka borovnica i tanjir brokolija pokrilo neophodan dnevni unos ovih jedinjenja. 

Tagovi: