Magazin
10 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NE SMETE da stavljate u mikrotalasnu rernu!
1. Tvrdo kuvana jaja
Nagli rast temperature u mikrotalasnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema gde da izađe pa jaje može da eksplodira. Vrlo je verovatno da čak neće eksplodirati u mikrotalasnoj, nego tek kada ga izvadite. Da bi izbegli ovakav scenario, isecite ih na komadiće pre stavljanja u mikrotalasnu ili ih uopšte nemojte stavljati unutra.
2. Majčino mleko
Mnoge majke čuvaju svoje mleko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne sme zagreavati u mikrotalasnoj jer se toplota neravnomerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih tačaka pa beba može da se opeče. Umesto toga, zagrejte ga pod tekućom vodom ili u mikrotalasnoj zagrejete šolju vode i onda bočicu s mlekom stavite u tu čašu.
3. Mesne prerađevine
One u sebi sadrže hemikalije i konzervanse koji produžuju rok trajanja, a podgrevanjem konzervansi postaju još nezdraviji. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagrevanje prerađenog mesa u mikrotalasnoj podstiče oksidaciju holesterola.
DA VAM DUŽE TRAJE! Pet saveta da lako očistite peglu!
4. Pirinač
Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrevanje pirinča u mikrotalasnoj može da dovede do trovanja hranom. Nekuvani pirinač u sebi sadrži spore bakterija koje mogu da prežive kuvanje u mikrotalasnoj rerni. U trenutku kada pirinač izvadite napolje i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu da uzrokuju nimalo prijatne probavne smetnje.
5. Piletina
Najvažnija stvar koju treba znati o mikrotalasnoj rerni je to da njena toplota ne ubija uvek bakterije, jer ista zagreva hranu samo spolja. Poznato je da se salmonela često nalazi u živinskom mesu, a pogotovo u piletini, te je važno da je temeljno skuvamo kako bismo eliminisali bakterije. Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomerno da skuva svaki deo piletine koja ima veću gustoću proteina, pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu.
6. Lisnato povrće
Spanać i drugo lisnatog povrće može da sadrži visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća transformacija u nitrit i potom u nitrozamin, koja se događa u mikrotalasnoj rerni, deluje kancerogeno.
7. Cvekla
Ista stvar koja se događa kod spanaća i ostalog listanog povrća važi i za cveklu.
8. Ljute papričice
Ako ih stavite u mikrotalasnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (hemikalija koja im daje ljutinu) - u vazduh. Ta hemikalija može da uzrokuje probleme s očima i disanjem.
9. Voće
Voće, kao jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se 'kuva' u mikrotalasnoj rerni, zbog čega bi moglo da 'eksplodira'. Stoga, ako već morate, pre stavljanja u mikrotalasnu, napravite rupice na voću, pomoću čačkalice ili ga prepolovite nožem.
POJEDITE 12 ŠLJIVA DNEVNO! Obaraju holesterol, jačaju kosti, štite od raka...
10. Krompir
Problem s krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je zamotan u foliju, te nema dodira s kiseonikom. Podgrevanje krompira neće uvek da otkloni ovu bakteriju.