12.09.2019.

09:22

Foto:

Magazin

DA LI JE ZDRAVO JESTI HRANU KOJA NIJE IZ NAŠEG PODNEBLJA? Evo šta kažu stručnjaci!

Da li je poreklo namirnice važnije od njene nutritivne vrednosti, odnosno, koliko nam treba hrana koja raste u egzotičnim krajevima?

Puno više pažnje posvećujemo nutritivnoj vrednosti namirnica nego njihovom poreklu, upozorava Amerikanka Ketrin Gronauer, sertifikovani zdravstveni trener.

Ako namirnica ne raste u regiji u kojoj živimo, prema tzv. teoriji energije hrane iz kineske medicine, ona nam neće dati vrstu energije koja nam je potrebna.

Kako objašnjava Gronauer, biljke koje se uzgajaju u toplijoj klimi priroda je stvorila tako da pomažu telu iznutra ga hidrirajući i hladeći, dok one koje rastu u hladnijoj klimi, poput korenastog povrća, greju telo.

-Bez obzira na nutritivnu vrednost hrane, naš bi prioritet trebala biti konzumacija lokalno gajene i sezonske hrane koja će nam pomoći da se najbolje prilagodimo svojim klimatskim uslovima- naglašava Gronauer.

Tagovi: