16.09.2019.

12:16

Foto:

Magazin

CRNI KOREN SE VEKOVIMA KORISTI ZA LEČENJE RAZNIH OBOLJENJA! Bogat je gvožđem, poboljšava probavu i reguliše šećer!

Postoje određene vrste povrća koje su toliko lekovite da nije jasno zašto nisu popularnije.Jedna od njih je i crni koren, lat. Scorzonera hispanica, poznat i kao crni turovac ili španski zmijak.
 

Velika je šteta što nije češće na tanjirima jer je superioran izvor raznih nutrijenata.Ima sličan ukus poput mnogo popularnijih i skupljih špargli i lako ga je uzgojiti.Španski zmijak uzgaja se zbog jestivog korena, a zbog lepog cveta često se može naći u vrtovima kao ukrasna biljka.
 

Prvobitno su ga koristili Grci i Rimljani u medicinske svrhe.U Srednjem veku razvio se kao prirodni anestetik i lek za ugrize zmija po čemu je dobio i ime, te za smirivanje želuca i lečenje prehlada.Danas su Belgija, Holandija i Nemačka najznačajniji svetski proizvođači ovog zaboravljenog povrća.
 

Informer


 

Sastav i lekovitost crnog korena

Crni koren siromašan je kalorijama - na 100 grama sadrži svega 73 kcal, a pun je nutrijenata, zbog čega je odličan izbor ako želite smršati.Gotovo je neverovatna koncentracija brojnih nutrijenata u ovome povrću poput gvožđe, kalijuma, tiamina (B1), fosfora i inulina.Porcija od 100 grama zadovoljava 20% dnevne potrebe za gvožđem i manganom, 10% dnevne potrebe za kalijumom, te 9% dnevne potrebe za tiaminom.Dobar je izvor i C vitamina, folne kiseline, fosfora, bakra i magnezijuma.

Odličan za dijabetičare

Crni koren jedan je od najbolji izvora insulina što ga čini pogodnim za dijabetičare.Reč je o tipu prebiotičkog vlakna koje nosi brojne zdravstvene koristi od kojih se većina povezuje sa uticajem na rast korisnih bakterija u ljudskom organizmu.

Istraživanje na 49 žena sa dijabetesom tipa 2 je otkrilo da u grupi koja je uzimala 10 grama insulina dnevno tokom 2 meseca, drastično se smanjio nivo šećera u krvi i rizik od komplikacija uzrokovanih dijabetesom.

Podstiče rast kose

Crni koren bogat je izvor važnih minerala za zdravlje kose - gvožđa i bakra.
Obezbeđuje vlasište kiseonikom, gvožđe održava zdravlje i gustoću kose. Istraživanja pokazuju da su niži nivoi gvožđa čest uzrok gubitka kose kod žena u premenopauzi.Bakar je poznati borac protiv gubitka kose i stimulator njenog rasta. Smatra se da jača kosu, pojačava njenu boju i sprečava sede.Uz gvožđe i bakar crni koren sadrži i vitamin C potreban za sintezu kolagena.Kolagen pomaže u održavanju zdravlja kose jačanjem folikula kose, pa poboljšavanju apsorpcije gvožđa iz hrane.Kombinacija ovih nutrijenata blagodatna je i u prevenciji starenja kože.

 

Poboljšava rad probave

Crni koren dobar je izvor tiamina koji igra važnu ulogu za ljudsko zdravlje. Bez tiamina nervni i mišićni sistem ne mogu pravilno funkcionisati.Tiamin je uključen u metabolizam ugljenih hidrata i proizvodnju hidroklorične kiseline u želucu.Hidrohlorična kiselina pretvara pepsinogen u pepsin - enzim koji rastvara proteine u manje jedinice koje se tada mogu aprobovati iz creva u krvotok.Osim što pomaže u probavi proteina, hidroklorična kiselina sprečava rast bakterija u želucu.Tokom godina njen nivo opada, pa je zbog toga starijim ljudima preporučljivo češće konzumirati namirnice poput crnog korena.

 

Bogat kalijumom poput banana

Često zanemareni makronutrijent kalijum nužan je za pravilnu funkciju mišića, regulaciju otkucaja srca i krvnog pritiska.Namirnice bogate kalijumom, poput crnog korena i banana, pomažu u održavanju kostiju zdravima i smanjivanju rizika od osteoporoze.Crni koren takođe je i superioran izvor mangana koji je važan za enzime koji kontrolišu šećer u krvi, metabolizam energije i funkciju štitne žlezde.Manjak mangana može biti povezan sa slabom plodnošću, problemima u rastu, porođajnim manama i opštom slabošću.

 

Uzgoj crnog korena

Posadite ga na otvoreno u rano proleće, na sunčanoj strani, za jesensku berbu, ili u ranu jesen za prolećnu berbu.Bolje uspeva i veći prinos daje za hladnijih leta. Iako podnosi sušu, redovno zalivanje omogući će razvoj sočnijeg korena i sprečiti razvoj vlaknaste strukture.Zavisno od vremenskih prilika dozreva za 4-5 meseci.

 

Informer

Crni koren u kulinarstvu

Svi delovi crnog korena su jestivi.Cvetovi su pogodni u pripremi salata, jestive su i klice proklijalih semenki, mladi izdanci mogu se koristiti sveži ili pripremati kao špargle.Ali uglavnom se najviše koristi koren koji se može kuvati, pohovati, peći i pržiti poput svakog drugog povrća.Pogodan je za pripremu mešanih priloga sa povrćem, supa i čorbi. Izvrsno se slaže sa sirevima i sosevima na bazi pavlake.Pre pripreme koren oljušite i stavite u sirćetom zakiseljenu vodu da ne bi potamneo.

Tagovi: