05.10.2019.

17:57

Foto:

Magazin

ELIKSIR ZDRAVLJA I MLADOSTI! Grožđe čisti organizam, topi masne naslage, čuva zdravlje srca...

Uživanje u grožđu datira još od drevnih naroda, koji su ga koristili kao eliksir mladosti. Pretpostavlja se da je prvo grožđe raslo oko obala Crnog mora šireći se ka jugu, još pre osam hiljada godina. Iako danas postoje brojne sorte, većina uživalaca zna za belo i crno grožđe, čije sočne slatke ili kiselkaste bobice nude obilje hranljivih materija, čiste organizam, tope masne naslage, čuvaju zdravlje srca, usporavaju starenje...

Belo ili crno?

Crno grožđe, odnosno njegova opna, obiluje fenolnim materijama, koje mu daju boju i ukus i izuzetno su korisne za zdravlje. Sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine, antioksidanse koji uništavaju štetne supstance i slobodne radikale koji izazivaju tumor. Ovi sastojci čuvaju i prohodnost arterija smanjujući rizik od bolesti srca, sprečavaju zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući tako rizik od moždanog udara.

Informer

Prva vina, med i sir

Veruje se da su prva vina nastajala nekontrolisano, na visokim temperaturama, gde je brzo dolazilo do vrenja soka grožđa. Takva vina bila su prava dionizijska poslastica - gusta, sirupasta i slatka. Najčešće su razređivana sa vodom i mešana sa začinskim biljem, medom i sirom. Sve do sredine 19. veka svaki isceđen sok od grožđa odmah je pretvaran u vino. Tek otkrićem pasterizacije uspeli su da dobiju nefermentisani sok kao posebno piće.

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina A, C, B1 i B6, ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Belo grožđe u mnogo čemu slično je crnom, ima približno istu energetsku vrednost, oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno siromašno fenolima. Takođe, nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom.

Ovo voće je generalno izuzetno lekovito i zdravo, odlično čisti krv, reguliše varenje, uklanja masne naslage iz tela, smiruje upalne procese, smanjuje reumatske tegobe i kožne alergije. Deluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti.

Vino i sirće

Dugo se smatralo da suvo grožđe zbog svoje slatkoće i lepljivosti dovodi do propadanja zuba, ali novija istraživanja su dokazala suprotno. Supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.

Informer

Slatka dijeta

Ukoliko zdravlje dozvoljava, dvadesetak dana treba držati dijetu sa grožđem, koja se smatra jednom od najboljih. Preporučeno je da se jede jedan do najviše dva kilograma grožđa, bolje crnog jer je zdravije i čisti organizam od raznih toksina. Ne samo što će se skinuti višak kilograma, nego će se regulisati varenje i apetit, a koža će zablistati svežinom. Naravno, potrebno je i da dodatna hrana bude nemasna i lagana.

Vinsko sirće, takođe, vrlo je lekovito i hranljivo. Ono smiruje dijareju i krvarenje, odlično je kao obloga, a tonik napravljen od kombinacije sirćeta i vode odlično čisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju i jača otpornost organizma na bolesti.

Vino, kao najznačajniji proizvod od grožđa, predstavlja dobar antioksidans, koji štiti krvne sudove i srce. Istovremeno, povećava nivo estrogena, deluje baktericidno i usporava delovanje virusa. Ovo se posebno odnosi na crno vino, ali ga treba piti u umerenoj količini, odnosno sto mililitara dnevno.
Sveži sok, s druge strane, predstavlja izuzetan čistač jetre, a takođe pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tela.

Informer

Pileća salata sa celerom i bademima

Sastojci: 500 g kuvanog pilećeg belog mesa, šolja majoneza, šolja sitno seckanog celera (ili krupno rendanog), šolja raspolovljenih zrna crnog grožđa, pola šolje isečenih badema (ili listića), jedna ili dve kašike iseckanog svežeg peršuna, pola šolje umućene slatke pavlake, soli (oko kašičica) i bibera po ukusu.
Priprema:
Isecite belo meso iz supe na kockice (ili iscepkajte na trake) ili propržite meso na puteru i maslinovom ulju i začinite. Sjedinite ga sa ostalim sastojcima i poslužite na tostu uz zelenu salatu ili salatu od paradajza. Napomena: za manje kalorija možete koristiti "lajt" majonez i jogurt umesto slatke pavlake.

Informer

Ražnjići sa tikvicama i nanom

Sastojci: 500 g teletine, kašika suvog začina za grilovanje, nekoliko listića nane, nekoliko listića bosiljka, 100 g crvene sveže paprika, 100 g zelene sveže paprike, 100 g tikvica, 150 g grožđa, 100 ml maslinovog ulja.
Priprema:
Meso isecite na kocke, pospite ga suvim začinom, dodajte mu listiće bosiljka i nane i ostavite da stoji na hladnom mestu oko 30 minuta. Papriku isecite na kocke, a tikvice na kriške. Na štapiće za ražnjiće stavite naizmenično komadiće mesa, povrća i bobice grožđa. Premažite ih uljem i pecite na ugrejanom i uljem premazanom roštilju ili nauljenom tiganju sa svake strane 8-10 minuta.

NEOBIČNO I UKUSNO! Domaća marmelada od šargarepe, limuna i pomorandže!

 

Informer

Štrudla sa crnim grožđem

Sastojci: 250 g lisnatog testa, 300 g crnog grožđa. Za fil: 500 ml mleka, 100 g kristal šećera, kesica vanilin-šećara, 100 g gustina. I još: belance, malo kristal šećera. 
Priprema:
Prvo spremite fil. U dublju šerpu sipajte mleko sa kristal i vanilin-šećerom. Pustite ovu smesu da se ugreje. U činijicu stavite gustin, pa ga prelijte sa malo vrelog mleka. Mešajte sve dok se ne izgube grudvice. Sipajte smesu sa gustinom u šerpu sa mlekom i šećerom i uz stalno mešanje skuvajte fil. Sklonite ga sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Na radnoj površini oklagijom razvucite lisnato testo u pravougaonik. Premažite filom, pa preko pospite zrnima crnog grožđa. Urolajte u rolat i prebacite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Celu štrudlu premažite viljuškom umućenim belancetom i pospite sa malo kristal šećera. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.

Tagovi: