04.11.2019.

11:02

Foto:

Magazin

NEMA NIKAKVE VEZE SA SPAVANJEM! 5 razloga zašto ste stalno umorni!

Nedostatak magnezijuma

- Uobičajeni simptomi manjka magnezijuma su neraspoloženje i manjak energije - kaže nutricionistkinja Sara Kan, dodajući da je to jedan od najvažnijih elemanata u telu, koji je deo više od 300 enzimskih reakcija u telu. Magnezijum je važan i za zdravlje kostiju i mišića, kao i za nervni sistem i proizvodnju energije u telu.

DA LI STE ČULI ZA PRAVILO '3-6-9-12'? Stručnjaci ga toplo preporučuju roditeljima!

Kod mnogih ljudi dolazi do manjka magnezijuma usled toga što ne jedu dovoljno zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, semenki i mahunarki. Takođe, stres, lekovi i nezdrava ishrana loše utiču na apsorpciju magnezijuma.

Informer

Nutricionistkinja savetuje da najpre ishranom pokušate da povećate količinu magnezijuma u organizmu, a ako to ne pomogne, da uz savet lekara pređete na suplemente.

Nekativna štitna žlezda

- Ako imate neaktivnu tiroidnu žlezdu, ne proizvodi se dovoljno tiroksina. Jednostavno rečeno, premalo tiroksina usporava metabolizam, što rezultira umorom - kaže dr Višal Šah. 

OPASNIJE SU NEGO ŠTO SE MISLI! Od čega su iznenada počeli da umiru pušači elektronskih cigareta?

Ukoliko sumnjate da je problem u štitnoj žlezdi, idite kod lekara – lekovi i neke promene u ishrani mogu da vam pomognu. Na primer, trebalo bi da jedete više orašastih plodova i semenki, jaja, mesa i lisnatog povrća.

Informer

Naravno, trebalo bi da konsultujete lekara pre bilo kakvih promena.

Manjak sunčeve svetlosti

- Vitamin D je važan za imuni sistem i nivo energije - podseća nutricionistkinja Kan. I dok je za unos vitamina D važno da budete izloženi sunčevoj svetlosti, možete ga dodatno uneti kroz mlečne proizvode, jaja i ribu, ali teško da ga možete dovoljno uneti samo kroz ishranu, upozorava nutricionistkinja.

KAKO SE PRAVILNO LJUŠTE DUNJE! Napravite SLATKO OD DUNJA brzo i efikasno!

Manjak gvožđa

Nedostatak gvožđa u organizmu Svetska zdravstvena organizacija opisuje kao "najrasprostranjeniji nutritivni nedostatak na svetu" i jedan je od mogućih uzroka umora.

POGREŠNO STE LJUŠTILI NAR, ovo je ISPRAVAN NAČIN (VIDEO)

- Gvožđe je važno ne samo za energiju, već i za zdravlje kose. Ako nemate dovoljno gvožđa, telo ne može da proizvodi dovoljno hemoglobina u krvi. Hemoglobin se vezuje za kiseonik, a crvena krvna zrcna u telu pomažu da kiseonik stigne u sve delove tela - objašnjava nutricionistkinja Kan. 

Namirnice koje sadrže dosta gvožđa su lisnato povrće, meso, mahuanrke...

Informer

- Vitamin C pomaže da se gvožđe bolje apsorbuje, pa je čaša ceđene pomorandže uz hranu bogatu gvožđem odličan izbor - savetuje nutricionistkinja.

Manjak vitamina B12

Ovaj vitamin je jako važan za proizvodnju energije – povlači energiju iz hrane koju unosite, čuva nervni sistem, važan je za crvena krvna zrnca i pomaže korišćenje folne kiseline u telu, objašnjava nutritivni terapeut Klarisa Lener.

Vitamin B12 se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla, zbog čega su vegani i vegetarijanci "rizične grupe" kada je reč o nedostatku vitamina u telu. Oni treba da pojačaju konzumaciju hleba i žitarica zasićenih vitaminom B12 ili da uzimaju suplemente.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Tagovi: