08.11.2019.

09:43

Foto:

Magazin

LEK KOJI SE KORISTI VIŠE OD 2.000 GODINA! Ovo povrće tera sedam zdravstvenih tegoba kao od šale!

Bogata je vitaminima i mineralima, sadrži visok procenat gvožđa, a naročito je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Snižava krvni pritisak

Cvekla je bogata nitratima koji se u telu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne sudove, a ova poboljšana cirkulacija snižava pritisak.

NIJE SVEJEDNO! Previše konzumiranja čaja može da uzrokuje ovih pet zdravstvenih tegoba!

Prema jednoj studiji samo čaša soka od cvekle dnevno uspešno snižava krvni pritisak.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Sadrži puno alkaloida betaina i folata iz vitamina B koji udruženi snižavaju holesterol u krvi. Stoga, može biti odlična prevencija kod bolesti srca i krvnih sudova.

Poboljšava izdržljivost

Profesionalni sportisti se kunu u moći ovog skromnog korena. Zašto? Nitrati koje sadrži daju snagu telu i izdržljivost.

KONZUMIRANJE ALKOHOLA MOŽE POKRENUTI NAPAD PANIKE! Anksioznost, promene raspoloženja i osetljivost samo su neki od simptoma

Studije sa sportistima su potvrdile te pozitivne efekte. Potrebno je samo da pojedemo 3 do 5 gomolja cvekle dnevno (ili je popijemo kao sok, supu) pre sportskih napora kako bi rezultat bio bolji. Inače, nivo nitrata u telu najviša je 2 do 3 sata posle konzumiranja cvekle.

Informer

Poboljšava funkciju mozga

Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne sudove, a sposobnost tela da ih samo proizvede opada. Uporedo se smanjuje izmena materije i nervna aktivnost u mozgu. Cvekla je tu dođe kao pogonsko gorivo.

Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na ishrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrisani, organizovani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.

Podstiče funkcije jetre

Svakodnevno konzumiranje cvekle sprečava nakupljanje masnoća u jetri. I to je zasluga betaina kojeg osim u cvekli možemo da pronađemo jedino još u spanaću i kvinoji. Jetra se čak može smanjiti zahvaljujući unosu betaina.

Informer

Pomaže kod hroničnih bolesti

Cvekla je bogata betalainima, vrstom antioksidansa koji se, kažu naučnici, uspešno bore protiv slobodnih radikala, sprečavajući upale u telu i hronične bolesti. Odlična je i protiv gojaznosti, pa čak i raka.

Dobra je za probavu

Za poboljšanje probave potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima - poput cvekle. Čaša soka od cvekle smanjuje rizik od konstipacije, hemoroida i divertikulitisa, a betain pomaže i kod probavljanja hrane u želucu.

Tagovi: