18.11.2019.

12:37

Foto:

Magazin

JEDETE KASNO UVEČE? Lekari imaju LOŠE VESTI za vas!

Nedavno sprovedena studija upućuje na to da konzumiranje obroka ranije tokom dana može doprineti gubitku kilograma, za razliku od jedenja kasnije tokom dana koje utiče na gojenje i usporava metabolizam.

Informer

I ranija istraživanja su pokazala da kasniji obroci povećavaju markere upale koji su obično povezani s razvojem dijabetesa i bolesti srca, a neke druge studije, sprovedene na laboratorijskim miševima i ljudima, pokazale su da planiranje obroka u tačno određeno vreme može doprineti kontroli nivoa šećera u krvi, prenosi Medical News Today.

Negativan uticaj na zdravlje

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za srce (AHA) u Filadelfiji, upućuje na to da konzumiranje veće količine kalorija u večernjim satima može negativno da utiče na kardiovaskularno zdravlje žena.

Glavni autor studije je dr. nauka Nour Makarem, znanstvena saradnica na Univerzitetu Kolumbija .

Makarem i njene kolege godinu dana su pratili prehrambene navike 112 žena prosečne starosti 33 godine.

Istražili su kardiovaskularno zdravlje učesnica na početku studije i godinu dana kasnije uz pomoć programa "Life's Simple 7", koji se sastoji od sedam faktora rizika koje je predložilo udruženje AHA.


Kod ispitanica se pratio krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi, fiyička aktivnost, ishrana, telesna težina i pušačke navike. Na osnovu tih faktora istraživači su izračunali kardiovaskularni zdravstveni rezultat za svaku od njih. 

Manje kalorija uveče smanjuje kardiovaskularni rizik

Studija je pokazala da su učesnice koje su konzumirale više kalorija nakon 18:00 časova bile sklonije lošijem kardiovaskularnom zdravlju.

Kod onih koje su veću količinu hrane unosile kasnije, kardiovaskularni rizični faktori su se pogoršavali. Uočen je porast krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, kao i telesne težine. Zapravo, za svakih jedan odsto porasta unosa kalorija nakon 18:00 sati u istoj je meri opadao rezultat njihovog kardiovaskularnog zdravlja.


- Ovi preliminarni rezultati ukazuju na to da osobe koje vode računa o vremenu i količini kalorija kada su posredi večernji obroci, doprinose smanjenju rizika od srčanih bolesti - rekla je dr. Makarem.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Tagovi: