04.01.2020.

19:49

Foto:

Magazin

DA LI PERETE RUKE NA SUVO? Evo kada treba koristiti gel, a kada sapun i vodu!

Ali da li je zaista tako dobar u prevenciji infekcija i prehlada? Dobra vest je da ga ne morate u potpunosti izbaciti iz upotrebe, ali svakako treba imati na umu i njegove loše strane.

NAJMALEROZNIJI DATUMI U 2020! Čuvajte se, otkrivamo kad će koji HOROSKOPSKI ZNAK da nadrlja! Svađe sa šefom, bankrot i raskid, biće tu svega...

1. Može li da šteti?

Postoje strahovi da gelovi za dezinfekciju ruku mogu prouzročiti bakterijsku otpornost i doprineti stvaranju superbakterija. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi kako je glavni sastojak takvih sredstava etilni alkohol koji protiv bakterija i virusa deluje na drugačiji način od antibiotika. Iako je preterana upotreba antibiotika dokazano štetna, CDC ističe kako se bakterije i virusi ne mogu prilagoditi na gelove niti stvoriti rezistenciju.

Informer

2. Gel ili sapun i voda?

Tifani Visten sa Univerziteta Raš bavi se prevencijama infekcija i tvrdi kako su gel za dezinfekciju i pranje ruku sapunom u vodi jednako delotvorni u borbi protiv bolesti, ako se koriste na ispravan način. Treba pritom znati kada koristiti gel, a kada je bolje prati ruke. Takođe, dobro je imati na umu da je različita funkcija gela i funkcija pranja ruku, pa dok je gel samo kao prva pomoć u situacijama kad vam sapun i voda nisu dostupni, pranje ruku je imperativ zdravog života i ne može se zameniti drugim metodama.

MILOŠ BIKOVIĆ ZA DAN ZARADIO 3 MILIONA EVRA! Ekstremna popularnost NAŠEG GLUMCA U RUSIJI!

3. Kada koristiti sapun i vodu?

Kad su vam ruke vidljivo prljave, svakako je bolji izbor sapun i voda. Gel ne može očistiti prljavštinu. Dodatno, ruke treba prati pre pripreme hrane, pre jela, i nakon korištenja toaleta. Dodatno, sapun i voda su delotvorniji od gela kad je reč o borbi protiv određenih sojeva mikroorganizama poput norovirusa. CDC preporučuje da ruke perete najmanje 15 sekundi trljajući temeljno sva područja.

Informer

SA VEŠOM U MAŠINU UBACILA JE ALUMINIJUMSKU FOLIJU! To je najbolji TRIK koji je ikada probala, evo i zašto!

4. Kada koristiti gel?

Gel ne može da zameni pranje ruku, ali postojanje tog proizvoda je u današnje vreme ipak nužnost. Sve dok redovno perete ruke, gel može poslužiti u situacijama kad vam voda i sapun nisu dostupni.

Tagovi: