26.01.2020.

13:36

Foto:

Magazin

DA LI SE NAGLO TRZNETE PRE PADANJA U SAN? Otkrivamo šta to znači!

Ova pojava se u stručnoj literaturi naziva - hipnotički trzaj, a radi o reakciji tela na ulazak u san - trzne se i razbudi nas pre nego što čvrsto zaspemo. 

UĐEŠ, IZAĐEŠ i ... Koliko treba da traje se*sualni odnos?

(FOTO) ZLATNI PAR PONOVO ZAJEDNO! "Bred i Dženifer su u vezi, već godinama nisu bili TAKO SREĆNI!"

 

- Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Tokom uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, pa pokreće kontrakciju mišića - objasnila je Elen Vermter, medicinska sestra i PR organizacije 'Better Sleep Council'.

Informer

Kaže kako to može da bude slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim faktorima koji povećavaju verovatnoću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova.

- Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu da se pogoršaju s umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa poput unosa kofeina i slično - pojasnio je Aleks Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

DELUJE KAO TABLETA: Ovaj sveži začin UBLAŽAVA BOLOVE u zglobovima!

Dodao je da razloga za brigu nema, ali ako se previše često ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posavetovati se sa lekarom.

Informer

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestanakom disanja tokom sna.

- Kada su disajni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja telu i budi ga trzanjem - kaže Elen Vermter.

(VIDEO) HRSKAVI KEKS SA DOMAĆOM NUTELOM KAKAV NIKAD NISTE PROBALI! Brzo i jednostavno!

Napominje kako ne postoji način da se trzanje ne događa, ali pomaže redovni odlazak na spavanje u tihom i prijatnom okruženju. Takođe, pomaže i opuštanje od stresa pre spavanja, kao i izbegavanje hrane i pića koji stimulišu budnost, poput kafe ili čokolade, prenosi HuffPost.

Informer

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše telo moralo da bude sigurno da je u okruženju sve u redu i da nema opasnosti. 

VIDELA SAM I VEĆI! Ako želite da sačuvate vezu, OVO ne smete spominjati!

- To bi mogao da bude trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno pre spavanja provere da li je sve sigurno, ako i da osiguraju stabilan položaj tela pre spavanja, posebno ako su spavali na drvetu - smatra Džejson Elis, profesor na Univerzitetu Northumbria.

Tagovi: