Magazin
6 NAMIRNICA KOJE TREBA DA JEDE SVAKA ŽENA! Smanjuju rizik od hormonskih oboljenja i KARCINOMA!
Ne postoji hrana koja može u potpunosti da izleči ili spreči neko oboljenje, ali određene namirnice imaju veliki značaj u smanjenju rizika od opasnih ginekoloških oboljenja i poremećaja hormona, piše Lovesensa.
DOKTORI SAVETUJU: Evo zašto treba da jedete dva doručka!
EROTSKI HOROSKOP ZA FEBRUAR - mesec pun akcije! Škorpije će ostvariti DUGOOČEKIVANU ŽELJU, Devicama se vraća lik iz PROŠLOSTI
Erma Levi iz Centra za karcinom MD Anderson Univerziteta u Teksasu napravila je listu namirnica koje smanjuju rizik od pojave karcinoma kod žena.
Dodatni saveti za prevenciju
* jedite voće i povrće različitih boja i varijacija
* birajte žitarice od celog zrna
* koristite biljne proteine
* ograničite konzumiranje crvenog mesa
* izbacite iz ishrane prerađeno meso
* ograničite unos soli
* ograničite alkohol
* izbegavajte pića puna šećera i energetska pića
Zdrav i izbalansiran način ishrane zasniva se na voću, povrću, žitaricama celog zrna i lagumima, odnosno namirnicama koje telu pružaju vitamine, minerale i antioksidante. Takođe, ove namirnice održavaju balans hormona i smanjuju rizik od prekomerne težine.
- Prekomerna težina povećava hormone u telu i uzrokuje hormonsku neravnotežu. Kada hormoni u telu ostaju "neiskorišćeni", mogu da podstaknu razvoj ćelija raka, uzrokujući karcinom dojke ili jajnika - navodi Erma Levi.
Evo kojih 6 namirnica treba da se nađu u jelovniku svake žene:
1. Sočivo
Ova mahunarka bogata je vlaknima koji smanjuju rizik od kolorektalnog karcinoma. Vlakna podstiču proizvodnu određenih jedinjenja u crevima koja sprečavaju razvoj ćelija raka.
2. Beli luk
Sadrži mangan, vitamin B 6, vitamin C i selen. Istraživanja pokazuju da beli luk sprečava nastanak ćelija raka, naročito kod karcinoma želuca, dojke i creva.
3. Zeleno lisnato povrće
Tamnozeleno lisnato povrće kao što su prokelj, spanać i brokoli, bogati su vlaknima, vitaminima, mineralima i fitohemikalijama. Redovnom konzumacijom ovog povrća regulišu se hormoni, podstiče se zdravlje creva, smanjuje se rizik od prekomerne težine, rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
4. Paradajz
Sadrži likopen, moćni antioksidant koji smanjuje rizik od oboljenja dojki, pluća i stomaka. Likopen sadrže i lubenica i ružičasti grejpfrut, ali ga najviše ima u paradajzu.
5. Grožđe
Najzdarvija komponenta grožđa je antioksidant resveratrol koji pozitivno utiče na zdravlje dojki, jetre, stomaka i limfnog sistema. Najviše resveratrola nalazi se u kožici grožđa.
6. Crni luk
Bogat je antioksidantom koji se naziva kvercetin i koji smanuje rizik od upalnih procesa u organizmu. Pozitivno utiče na zdravlje creva i jetre.