29.01.2020.

20:00

Foto:

Magazin

6 NAMIRNICA KOJE TREBA DA JEDE SVAKA ŽENA! Smanjuju rizik od hormonskih oboljenja i KARCINOMA!

Ne postoji hrana koja može u potpunosti da izleči ili spreči neko oboljenje, ali određene namirnice imaju veliki značaj u smanjenju rizika od opasnih ginekoloških oboljenja i poremećaja hormona, piše Lovesensa.

DOKTORI SAVETUJU: Evo zašto treba da jedete dva doručka!

EROTSKI HOROSKOP ZA FEBRUAR - mesec pun akcije! Škorpije će ostvariti DUGOOČEKIVANU ŽELJU, Devicama se vraća lik iz PROŠLOSTI

Erma Levi iz Centra za karcinom MD Anderson Univerziteta u Teksasu napravila je listu namirnica koje smanjuju rizik od pojave karcinoma kod žena.

Informer

Dodatni saveti za prevenciju

* jedite voće i povrće različitih boja i varijacija
* birajte žitarice od celog zrna
* koristite biljne proteine
* ograničite konzumiranje crvenog mesa
* izbacite iz ishrane prerađeno meso
* ograničite unos soli
* ograničite alkohol
* izbegavajte pića puna šećera i energetska pića

Zdrav i izbalansiran način ishrane zasniva se na voću, povrću, žitaricama celog zrna i lagumima, odnosno namirnicama koje telu pružaju vitamine, minerale i antioksidante. Takođe, ove namirnice održavaju balans hormona i smanjuju rizik od prekomerne težine.

- Prekomerna težina povećava hormone u telu i uzrokuje hormonsku neravnotežu. Kada hormoni u telu ostaju "neiskorišćeni", mogu da podstaknu razvoj ćelija raka, uzrokujući karcinom dojke ili jajnika - navodi Erma Levi.

Evo kojih 6 namirnica treba da se nađu u jelovniku svake žene:

Informer

1. Sočivo

Ova mahunarka bogata je vlaknima koji smanjuju rizik od kolorektalnog karcinoma. Vlakna podstiču proizvodnu određenih jedinjenja u crevima koja sprečavaju razvoj ćelija raka.

Informer

2. Beli luk

Sadrži mangan, vitamin B 6, vitamin C i selen. Istraživanja pokazuju da beli luk sprečava nastanak ćelija raka, naročito kod karcinoma želuca, dojke i creva.

Informer

3. Zeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće kao što su prokelj, spanać i brokoli, bogati su vlaknima, vitaminima, mineralima i fitohemikalijama. Redovnom konzumacijom ovog povrća regulišu se hormoni, podstiče se zdravlje creva, smanjuje se rizik od prekomerne težine, rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Informer

4. Paradajz

Sadrži likopen, moćni antioksidant koji smanjuje rizik od oboljenja dojki, pluća i stomaka. Likopen sadrže i lubenica i ružičasti grejpfrut, ali ga najviše ima u paradajzu.

Informer

 

5. Grožđe

Najzdarvija komponenta grožđa je antioksidant resveratrol koji pozitivno utiče na zdravlje dojki, jetre, stomaka i limfnog sistema. Najviše resveratrola nalazi se u kožici grožđa.

Informer

6. Crni luk

Bogat je antioksidantom koji se naziva kvercetin i koji smanuje rizik od upalnih procesa u organizmu. Pozitivno utiče na zdravlje creva i jetre.

Tagovi: