18.02.2020.

13:19

Foto:

Magazin

OVE 23 NAMIRNICE štete vašem srcu, a JEDETE IH SVAKI DAN! (SPISAK)

1. Prerađeno meso - čak male količine suvog mesa s malim sadržajem masti sadrže konzervans natrijev nitrat, nitrati mogu povećati unutrašnju upalu, a hronična upala ima veze s razvojem ateroskleroze.

2. Hot dog - mogu biti bogati zasićenim masnoćama. Čak i opcije s niskim procentom masti često imaju puno soli. Važno je pripaziti na unos natrijuma jer višak često dovodi do povišenog pritiska

3. Kupovna pečena piletina - one često sadrže više natrijuma i zasićenih masnoća.

4. Kečap - možda na to nikad niste pomislili, ali i kečap takođe sadrži puno soli i treba pripaziti na unos ako imate problema sa srcem.

5. Roštiljski sos - sa malo manje natrijuma i dodatnih šećera, sos napravite sami.

6. So - prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije odrasli ne bi smeli da konzumiraju više od 2300 mg natrijuma na dan, što je otprilike jedna kašičica soli.

7. Preliv za salatu – mnogi nemasni prelivi su prezasićeni šećerom. 

8. Žitarice pune šećera - ako ima više od 8 grama šećera po porciji, bolje preskočite, savetuju stručnjaci.

9. Pohovana piletina - stara je preporuka da se izbegava prženje namirnica u dubokom ulju. Namirnica upije dosta ulja pa ne čudi podatak kako pržena hrana može da sadrži čak 75 posto ulja. 

10. Pomfrit - preveliki unos povezan je s rizikom za hipertenziju i dijabetes tipa 2, kao i za bolesti srca.

11. Čips - sadrži malo vlakana i proteina, ali su zato je pun natrijuma. Još jedna zabrinjavajuća stvar je holesterol, jer je ovaj slani zalogaj duboko pržen u najsmrtonosnijem tipu masnoće - trans masnoće.

12. Kapari - samo jedna kašika sadrži 400 miligrama natrijuma.

13. Voćni jogurti - bolje je da kupite grčki jogurt kojem ćete dodati voće.

14. Margarin - margarini za kuvanje sadrže mnogo tzv. transmasti koje pridonose povećanju razine štetnog LDL holesterola. Brojne su ga studije povezale s povećanim rizikom od srčanih bolesti i raka.

15. Krofne - trans masti mogu povećati rizik za bolesti srca.

Informer

 

16. Keks - jedan od osnovnih sastojaka kupovnog keksa je hidrogenizovano biljno ulje bogato trans-mastima i zasićenim mastima. Neke ih studije povezuju s bolestima srca, druge s gojaznosti i dijabetesom, ali svaka studija potvrđuje njihovu štetnost.

17. Kupovne energetske pločice - često imaju previše šećera pa je najbolje da ih napravite sami. 

18. Crveno meso - pokazalo se da konzumacija crvenog mesa povećava kardiovaskularni rizik. U poređenju sa belim mesom ili vegetarijanskim izvorima belančevina, crveno meso podstiče telo da proizvede više crevnih bakterija trimetilamin N-oksid (TMAO). Velike količine TMAO u telu povezane su s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

19. Beli hleb - jedno italijansko istraživanje pokazalo je da žene čija svakodnevna prehrana sadrži veće količine belog hleba, belog pirinča, picu i slične namirnice pune jednostavnim ugljenim hidratima više su nego dvostruko sklone razvijanju bolesti srca

20. Beli pirinač - jako prerađeni ugljeni hidrati povećavaju masnoće na stomaku, što je faktor rizika za dijabetes i koronarnu bolest.

Informer

 

21 Energetska pića - doktori upozoravaju osobe s visokim pritiskom da budu oprezne i dobro procene treba li im energetski napitak budući da povećani krvni pritisak ometa ritam srca.

22. Gazirana pića -  istraživanja su pokazala kako “samo” jedno do dva pića dnevno povećava rizik za pojavu brojnih zdravstvenih problema. Među njih se, uz debljinu, ubrajaju šećerna bolest, karijes, bolesti srca...

23. Alkohol - treba biti umeren, ali ako patite od visokog krvnog pritiska ili znate da imate visoke trigliceride, onda alkohol može povećati rizik za bolesti srca.

Tagovi: