24.02.2020.

14:37

Foto:

Magazin

ZAŠTITNE MASKE MOGU I DA ODMOGNU! Kada, kako i da li uopšte treba da ih koristite?

Zbog toga je vrlo važno obratiti pažnju na preporuke o načinu upotrebe, uklanjanja korišćene maske i o njenom uništavanju.

ZAŠTO NEKI DOBIJU RAK, A DRUGI NE? Nauka daje objašnjenje...

UŽASI PROMISKUITETA! Što veći broj se*sualnih partnera - VEĆI RIZIK OD RAKA!

 

Tu preporuku je objavila i Svetska zdravstvena organizacija. U njoj se, između ostalog, navodi da masku treba pažljivo staviti preko usta i nosa, nakon čega je treba čvrsto zavezati, kako bi se što vise smanjio prostor između lica i maske.

Informer

Higijena je važnija

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Danas da je od maski bolja zaštita pravilna higijena.

– Postoje specijalne nano maske koje su skuplje. One zadržavaju čestice i štite i od aerozagađenja. Ipak, najvažnije je izbegavati ljude koji kijaju i kašlju, redovno prati ruke. Tako da ne vidim potrebu da se troše pare na maske – zaključuje Radovanović. 

- Uzdržavajte se od dodirivanja maske dok je nosite. Kada god dodirnete korišćenu masku, operite ruke vodom i sapunom, ili sredstvom za pranje ruku na bazi alkohola - navodi se u preporuci.

Takođe se upozorava da kada maska postane vlažna, ona više nema zaštitnu funkciju, pa je neophodno zameniti je novom, suvom maskom. Tu je, naravno i napomena da su maske za jednokratnu upotrebu i da se ne smeju koristiti više puta.

Na internet stranicama svetskih proizvođača nano maski može se pročitati i da ih ne treba nositi duže od šest do osam sati, jer posle tog vremena gube zaštitna svojstva. Navodi se i da bi nakon nošenja masku trebalo spaliti, kako bismo bili sigurni da su virusi iz nje uništeni i kako ne bi mogli dalje da se šire.

Informer

Posebno se upozorava i na način čuvanja čistih maski. Tako se, na primer, posebno skreće pažnja da maske ne treba nositi u plastičnim torbicama, jer se na masku mogu preneti mikroorganizmi, kojima je torbica kontaminirana.

Nano ili hirurška?

Kada odlučite da koristite masku, neka to bude nano maska, a ne obična hirurška maska. Epidemiolog dr Nataša Mazić, precizira da nano maske omogućavaju filtraciju čestica manjih od jednog mikrona i da im je efektnost 95 odsto.

KUPILA SAM FARMERKE, a dva dana kasnije, osetila sam nešto u džepu: ZAVUKLA SAM RUKU, A TAMO ME JE SAČEKAO UŽAS

- Njihova prednost u odnosu na hirurške maske je i u tome što bolje prianjaju uz lice - dodaje dr Mazić.

Od kada se koronavirus pojavio u Kini, nije zabeležen nijedan slučaj bolesti u Srbiji. 

Tagovi: