09.03.2020.

20:02

Foto:

Magazin

(RECEPTI) ZDRAVI SENDVIČI I SALATE ZA USPEŠAN DAN! Evo kako da se pravilno hranite na poslu!

Prezaposleni i uspešni ljudi često stavljaju svoj fokus na karijeru, zaboravljajući usput da se zdravo i dobro hrane. Takođe, stres dodatno otežava pravilnu ishranu čak i onima koji vode računa o tome šta i koliko jedu. A stres uzrokuje i probleme sa probavom. Stoga je veoma važno napraviti dnevni meni, brzo i lako spremiti zdravu hranu koju ćete poneti sa sobom na posao. Redovni i uravnoteženi obroci zaista mogu da utiču na zdravlje, na lakše savladavanje poslovnih obaveza, pa i na samu produktivnost.

ŠTA JESTI KADA VAS MUČI GASTRITIS? Spisak namirnica koje umiruju i nadražuju želudac!

CEO ŽIVOT SMO RADILI POGREŠNO Evo zašto paradajz NIKAKO ne treba držati u frižideru

 

Dobra organizacija je pola posla

Većina zaposlenih nema u sklopu firmi dostupnu kantinu sa kuvanim, zdravim jelima. Zato je jedno od rešenja planirati unapred i poneti ručak od kuće. To ne znači nužno da pripremate jelo posebno za posao, to može da bude i večera od prethodnog dana. Samo spremite veću količinu i sutradan ponesite na posao. U slučaju da se večera ipak pojela, odvojite malo vremena za pripremu ručka, jer su koristi višestruke: možete biti sigurni da ćete uneti uravnotežen obrok, nećete gubiti vreme na odlazak u kupovinu, a i povoljnije je od naručivanja u obližnjim restoranima. I sigurno je zdravije od proizvoda iz pekara kojih ima na svakom ćošku.

Informer

Zdravo a kupovno

Ne očekujte pak da ćete uspeti svakodnevno da ponesete ručak od kuće. Kupovni sendvič može biti vrlo dobar izbor ukoliko odaberete onaj sa integralnim hlebom ili kiflom koji su bogati semenkama. Ali ne stavljajte razne umake - već salate. Izbegavajte i gotove prelive za salatu. U restoranu ne naručujte jela koja su pohovana, pržena u ulju, sadrže kremasti sos ili sos na bazi sira, te jela pripremljena na maslacu ili urolana u slaninicu. Umesto toga, odaberite kuvana jela ili ona sa roštilja.

NIKO VIŠE NE TREBA DA DOBIJE OVAJ RAK! Zašto je važno da vakcina protiv HP virusa bude svima dostupna?

Međuobroci iz radnog stola

Držite u stolu nekoliko vrsta zdravih međuobroka kako biste imali nešto da grickate kada vas "uhvati kriza". U fioci uvek imajte: voćku, krekere od integralnog brašna, rižine krekere, musli ili voćne pločice, mešavinu orašastih plodova poput oraha, badema i lešnika, sušeno voće poput suvih smokava, šljiva, kajsija, flašicu vode ili domaćeg voćnog soka.
 

Informer

Francuski tuna sendvič

Sastojci: pola baget hleba, 1 čen belog luka, 4-6 lista bosiljka, 1 konzerva tune, 6-8 iseckanih maslina, manja paprika iseckana na štapiće, pola glavice sitno seckanog crvenog luka, svež peršuna, limunov sok, devičansko maslinovo ulje, so i biber po izboru.
Priprema:
Isecite hleb napola po dužini, odstranite sredinu sa jedne polovine kako biste napravili mesta za smesu. Obe polovine premažite maslinovim uljem. Zatim utrljajte beli luk. Jednu polovinu prekrijte sa svežim lišćem bosiljka. U posudu stavite tunu, papriku, beli luk, peršun, masline. Zatim izmešajte maslinovo ulje i sok od limuna i dodajte u smesu sa tunom. Začinite dodatno po potrebi solju i biberom. Napunite baget smesom, stavite sredinu hleba koju ste izvadili preko, pa drugu polovinu bageta i pritisnite. Uvijte u plastičnu foliju i držite preko noći u frižideru.

Informer

Salata od čeri paradajza i leblebije

Sastojci: 1/4 šoljice kuvane leblebije, 5 čeri paradajza, manji komad usitnjenog feta-sira, malo limunovog soka, maslinovog ulja, sušenog origana, so.
Priprema:
Leblebije isperite i osušite ako je iz konzerve, a ako ste je sami kuvali, onda ih samo dobro iscedite. U posudu sa leblebijom dodajte preostale sastojke: paradajz, feta-sir i začine. Sve dobro izmešajte, stavite u kutiju i držite u frižideru do ujutru.

Informer

Pasta salata s pasuljem, sirom i rukolom

Sastojci: 500 g italijanske testenine po izboru, 200 grama crvenog pasulja iz konzerve, komad sira po izboru, ali manje masni, maslinovo ulje, vinsko sirće, 2 kašičice senfa, 1 struk iskidane rukole, pola glavice sitno iseckanog crvenog luka, so, biber,
Priprema:
Skuvajte testeninu al dente. Iscedite i stavite u posudu u koju ćete dodati pasulj i sir. Napravite dresing tako što ćete u posebnoj posudici izmešati maslinovo ulje, sirće, senf, rukolu i po potrebi so i biber. Začine čuvajte u zasebnoj posudi, a testeninu u drugoj sve dok ujutru sve ne pomešate pred odlazak na posao.

Informer

Sendvič od piletine s pesto umakom

Priprema: Pileće belo meso isecite na kockice i lagano ispecite na maslinovom ulju. Potom u posudu stavite piletinu dodajte pesto i začinite po potrebi limunovim sokom, solju i biberom. Jedite uz integralni hleb i uz salatu po izboru.

Informer

Piletina sa bademom i kajsijom

Sastojci: 300 g kuvanih pilećih prsa, so i sveže mleveni biber, 1/3 šoljice grčkog jogurta, 1 kašičica senfa, 1 kašičica usitnjenog vlašca, 2 sušene kajsije sitno seckane, 2 kašičice sitno seckanih badema, 4 parčeta integralnog hleba, lagano tostiranog, zelena salata.
Priprema:
Piletinu skuvajte u vodi i posolite. Isecite je na komade. Potom dodajte jogurt, kajsije, badem i ostale začine i prelijte piletinu. Jedite uz tostiran hleb ili sve zavijte u tortilju.

Tagovi: