28.04.2020.

08:30

Foto:

Magazin

POPILI STE VODU KOJA VAM JE PRENOĆILA PORED KREVETA? Evo zašto to niste smeli da uradite

Šta sve može dospeti u čašu sa vodom

Prašina, trunje i druge nečistoće koje upadnu u čašu sa vodom čine da ona prestaje da bude potpuno higijenski ispravna. Čak i zatvorene posude, poput bočice ili bokala ne pružaju potpuno zaštitu od kontaminacije vode, s obzirom na to da se površinske ćelije kože kao i nazalni sekret lako spiraju i dospevaju u tečnost nakon što je prislonimo ustima i pijemo. Naša pljuvačka, takođe, nosi u sebi brojne bakterije koje završavaju u vodi.

- Ukoliko bakterijama pružimo priliku da za nakoliko sati završe inkubaciju, možemo biti zaraženi njima pri ponovnom konzumiranju vode - kaže Mark Livej iz medicinskog centra „Mersi“ u Masačusetsu

- Jednom kada prislonite usne flašici za vodu,  iz te flašice možete piti i neko vreme potom, a onda bi najbolje bilo baciti je.

Da li postoji rizik od bolesti

Ipak, budući da u vodu prenosimo bakterije koje već postoje u našem telu, opasnost da se od toga razbolimo nije velika. I dok mnogi, pijući vodu iz upotrebljavane ambalaže, nikad ne postanu bolesni zbog toga, ono što bi svakako trebalo izbegavati je deljenje iste bočice sa nekim drugim, pogotovu u situaciji oslabljenog imunog sistema.

Takođe, uprkos raširenom mitu  da je flaširana voda čistija od one iz slavine, i jedna i druga mogu biti kontaminirane dejstvom istih uzročnika.

Gde još ne treba ostavljati vodu

Ukoliko imate običaj da ostavljate flašicu vode u kolima, imajte na umu da će voda izložena dejstvu sunca postati plodno tle za razvoj bakterija usled povišene temperature, posebno u situaciji ako ste već prethodno pili iz te amalaže. Ostavljanje flašice ispod sedišta će možda ublažiti njeno zagrevanje, ali neće sprečiti razvoj bakterija.

Neke vrste plastičnih ambalaža sadrže i bisfenol A, jedinjenje koje može izazvati zdravstvene probleme, a koje usled toga što ima svojstvo rastvaranja može dospeti u vodu, pogotovu kada je ambalaža izložena sunčevoj svetlosti.

- Ipak, kako je hidriranost organizma presudna za zdravlje izbegavajte ustima da dodirujete flašicu sa vodom, već sipajte tečnost u čašu ili direktno u usta - savetuje doktor Livej.

Takođe, proverite da li je flaširanoj vodi istekao rok trajanja, piše Telegraf.