02.07.2020.

07:43

Foto:

Magazin

PORED OVE BILJKE VAM NEĆE TREBATI LEKOVI! Leči gastritis, čisti krv i pomaže kod srčanih bolesti!

Uglavnom cveta pored puta, na pašnjacima, livadama. Pored mogućnosti da vam krasi baštu, hajdučka trava je dobro poznata u narodnoj medicini.

Hajdučku travu svako treba da ima u svojoj bašti. Ako nemate baštu možete je gajiti u saksiji na terasi ili manjim teglama.

Ova biljka smiruje mišiće i leči grčeve (antispazmatski), omogućava ispuštanje gasova iz organizma, deluje protivupalno i uništava gliste u crevima.

Snižava krvni pritisak, smiruje probavne smetnje, poput nadutosti, zatvora, želudačnih tegoba.

Čisti i jača krv i probavne organe, a efikasna je u lečenju jetre, slezine, gušterače, žutice, groznice, lupanja srca, bolova u krstima i leđima, neredovnih menstruacija, nesanice, raznih osipa i čireva.

Najčešće se koristi za zaustavljanje krvarenja i lečenje rana. Recimo, možete da stavite sveže ili osušeno cveće ove biljke na ranu koja krvati i naravno da pritisnete. Uglavnom nakon samo 10-30 sekundi rana će prestati sa krvarenjemm naravno ovo zavisi od veličine posekotine. Pored toga služi i za uklanjanje bola na ranama i sprečava infekcije.

Neki ljudi žvaću sveže listove ove biljke kako bi ublažili zubobolju.

Takođe se koristi i u kulinarstvu. Sveže lišće često se koristi u različitim vrstama salate.

Hajdučka trava je sjajna za čišćenje kože pogotovo kod osoba koji imaju problem sa masnom kožom. Sipajte 2 čaše ključale vode preko 1 šolje sušenog cveća hajdučke trave , ohladite, procedite i nanesite na kožu. Ovo će takođe umiriti kožu i smanjiti iritacije.

Hajdučka trava može da olakša bolne menstruacije. Po navodima sajta BHRT ova biljka sadrži jedinjenja koja se nazivaju tanina, koja pomažu prilikom sužavanja krvnih sudova.

Najbolje je piti čaj od hajdučke trave barem jedom dnevno. Ovako se priprema: 

Sastojci:

1 supena kašika sušene hajdučke trave
1 šolja ključale vode
Kriška limuna

Priprema čaja:

Ubacite sušenu travu u šolju ključale vode
Ostavite 10 minuta da odstoji
Iscedite i odstranite lišće
Po sopstvenom ukusu dodajte krišku limuna ili malo meda