27.07.2020.

09:59

Foto:

Magazin

OBIČNO NEOBIČNA JABUKA - 4 NOVE situacije u kojima možete da koristite ovu voćku!

U tom periodu uspešno smo savladali pripremu pita od jabuka, izradu osvežavajućih sokova od jabuke i još mnoštvo raznih primena jabukovog sirćeta. Međutim, čini se kako smo tek zagrebali po površini, stoga u nastavku donosimo nekoliko neverovatnih situacija u kojima možete koristiti jabuke.

Informer

Olakšajte alergije

Jabuke su bogate kvercetinom, biljnim sastojkom koji smanjuje lučenje histamina, hemikalije koju vaše telo ispušta tokom alergijskih reakcija. Takođe, jedna studija objavljena u časopisu Thorax otkrila je kako su muškarci koju su konzumirali pet ili više jabuka nedeljno, na kraju imali bolju funkciju pluća u odnosu na kontrolnu grupu.

Informer

Ublažite migrenu

Neka istraživanja otkrila su da miris zelenih jabuka može da smanji simptome migrene, kao i njeno trajanje. Ako osećate da bi mogli da dobijete glavobolju, presecite zelenu jabuku na pola i uživajte u njenom mirisu.

Informer

Ubrzajte dozrevanje drugog voća

Jabuke, baš kao i breskve, kruške i banane, ispuštaju etilen – gas koji ubrzava proces sazrevanja. Međutim, ovaj trik neće uspeti sa pomorandžama, ananasom i mandarinama. Takođe, ako ne želite da vaše voće prebrzo sazri, nemojte ga držati nigde u blizini jabuka.

Informer

Očistite kosu

Primene jabukovog sirćeta gotovo su neograničene, ali postoji jedna situacija u kojoj vam verovatno nije palo na pamet njegovo korišćenje – kako bi napokon dobili bitku s masnom kosom, stavite kašičicu jabukovog sirćeta u 500 ml vode, a zatim ovim rastvorom isperite kosu. Jabukovo sirće izvući će talog sapuna koji masnu kosu čini teškom, a njegov miris će nestati kada se kosa osuši.