06.10.2020.

14:38

Foto:

Magazin

Origano je zdrav začin, ali ne leči rak niti ga sigurno sprečava

U skladu sa navedenom analizom ispravljene su netačne informacije.  U prvoj verziji teksta je objavljena netačna informacija da je čaj od origana najzdraviji na svetu i da sprečava sve – od obične prehlade do kancera što se prema analizi Raskrinkavanje.ba ispostavilo kao netačno.

Korišćeni su termini “antioksidativni, antitumorski, antiinflamatorni lek” zatim “može da izleči”. U skladu s tim izmenjen je naslov i tekst članka, sporni termini su izmenjeni u termine da origano (zbog navedenih svojstava) može pomoći u prevenciji pomenutih oboljenja ali ne i lečiti jer za to ne postoji dokaz.

Bez obzira da li se koristi svež ili sušen, origano je popularan začin koji se koristi kao čaj hiljadama godina i u prevenciji različitih stanja.

Najčešći način je ispijanje čaja od ove biljke. Čaj od origana može da se priprema od sveže biljke ili od sušene. 1 do 2 kašike origana sipaju se u ključalu vodu. Ostavi se da odmori oko 5 minuta, a zatim se procedi i pije.

Čaj od origana preventivno da deluje na sledeće simptome: 

gušenje
artritis
kašalj i prehladu
probavne smetnje
bol u mišićima
zubobolju
akne
alergije
nadimanje
umor
glavobolju
bol u uhu
srčane smetnje
gorušicu
infekcije mokraćnih puteva
menstrualne grčeve

Čaj od origana

Sastojci:

4 – 6 kašika suvog lišća origana
3 šolje vode
jedna kriška limuna
malo meda

Priprema:

U ključalu vodu stavite origano, pustite da vri, a onda sklonite sa ringle i ostavite da odstoji oko 4 minute. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. U proceđen i prohlađen čaj sipajte limun i med. Pijte tokom celog dana.