27.10.2020.

18:38

Foto:

Magazin

Evo kako da naučite DETE da raspremi svoju sobu! Neka im to bude IGRA!

Deca su sklona da svoju sobu vide kao jedan od retkih kutaka koji pripada samo njima. S obzirom na činjenicu da roditelji donose mnogo odluka za decu, vole da odluka o uređenju bude samo njihova.

Prilikom prepuštanja odluke bar što se tiče uređenja prostorije namenjenoj mališanima, podstičete kod dece kreativnost, samostalnost i osećaj nezavisnosti. Deci je to veoma važno, a time utičete i na formiranje karaktera kod deteta. Kao roditelji načinite prvi korak, ohrabrite svoju decu kako bi stekla dobre organizacione veštine.

Izdvajamo tri saveta koji će vam pomoći da naučlite decu da organizuju svoje stvari. 

Kada uđete u dečiju sobu, krevet je obično prvo što primetite, jer je tamo često najviše dešavanja. Od igranja, spavanja, crtanja sve do učenja i grickanja kada roditelji ne vide. Dakle, kada vaše dete namesti krevet, zategne veliki deo sobe. Stručnjaci ističu da je raspremanje kreveta svakog jutra povezano sa boljom produktivnošću, većim osećajem blagostanja i razvijenijim ekonomskim veštinama. Zategnut krevet uzrokuje bolje ocene ili manje neozbiljnu potrošnju. Ipak, ti početni koraci započinju lančane reakcije koje pomažu i da druge dobre navike zažive.

Informer

Počnite sa navijanjem alarma pet minuta ranije i polako ih vodite, korak po korak, dok sami ne nauče da upražnjavaju ovu naviku. Fokusirajte se na zabavu! Možete smanjiti broj jastuka i plišanih igračaka na krevetu. Neka sami odaberu omiljene, a ostale spakujte na neko drugo mesto, policu, kutiju. Mogu odlučiti i da svakog dana menjaju igračke koje stoje na krevetu. 

Naučite ih da prvo sklone jastuke, kako bi mogli da zategnu čaršav. Možete, iz zabave, prskati malom količinom omekšivača i vode jastuke. Deci će biti zabavno, a posteljina će biti svakog jutra osvežena.