06.12.2020.

08:39

Foto:

Magazin

KAKO DA PREŽIVITE PMS? Od crne ČOKOLADE do čaja od PERŠUNA!

Procenjuje se da svaki mesec 75 odsto žena u reproduktivnom periodu ima predmenstrualni sindrom, poznatiji kao PMS - kombinaciju simptoma koji se pojavljuju otprilike nedelju ili dve pre menstruacije.

U zavisnosti od toga kako se PMS manifestuje različite žene različito se osećaju i ponašaju za vreme PMS-a. Takođe, za PMS postoji naziv i 'menstrualni grip'.

- Verujem da većina ljudi misli na PMS kad kažu 'menstrualni grip' - kaže dr Klara Paik sa ginekologije na Univerzitetu Kaliornija-Dejvis.

Simptomi PMS-a se obično javljaju tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa, vremena između kada telo oslobađa jajašce (ovulira) i kada započinje menstruacija.

- Simptomi PMS-a mogu da uključuju ​​umor, osećaj vrućine, bolove u mišićima, mučninu, zatvor, proliv, grčeve, glavobolje, promene apetita, žudnju za hranom, osetljive grudi, poremećaje spavanja, promene raspoloženja, razdražljivost ili povećanje simptoma depresije ili teskobe - rekla je dr Paik i dodala da simptomi kod većine prestaju kada počne ciklus.

Informer

Pokrenite se

Najbolji način da ublažite pomenute simptome jeste da budete u pokretu. Svakog dana upražnjavajte 20 do 30 minuta aerobnih važbi. Ako vam žustra šetnja i plivanje deluju dosadno (mada su najefikasniji), tu su uvek klizanje, karate, kikboks, vežbe u void, plesanje i još mnogo toga. Vežbanje umanjuje stres i poboljšava raspoloženje, povećava količinu prirodnih supstanci za umirenje bola i opušta mišiće.  Vežbanje je, pored toga i način borbe protiv zadržavanja tečnosti.

Crna čokolada

Kada je reč o ishrani treba sanjiti unos soli tokom celog meseca, a posebno u nedelji pre ciklusa. So doprinosi zadržavanju tečnosti, samim tim i nadimanju. Prerađene namirnice kao što su supe iz kesice, gotovi sosevi i grickalice su posebno bogate solju, te ih izbegavajte. Čak i hleb iz supermarketa sadrži mnogo soli – pažljivo proverite njegov sadržaj ili probajte sami da ga pečete. Takođe smanjite unos šećera, alkohola i kefeina koji pogoršavaju simptome PMS-a. Svoju žudnju za slatkim zadovoljite crnom čokoladom koja ima manje šećera i masti od mlečene.

Informer

S duge strane unosite dosta vlakana – namirnice bogate vlaknima pomažu da se odstrani suvišan estrogen iz organizma. Jedite celo zrnevlje, kao što su ječam, ovas i integralni hleb, povrće i pasulj.

Pijte više vode, jer na taj način suvišna so odlazi preko urina, što zaustavlja oticanje i nadimanje. Neka vam mera  bude najmanje osam velikih čaša na dan.

Narodna medicina

Istraživanjima je potvrđeno da određeni broj žena koje pate od PMS-a imaju snižen nivo kalcijuma, u drugim slučajevima magnezijuma, te ih treba unositi putem hrane ili suplemenata. Pored toga preporučuje se unos B vitamina (pogotovo B6), upotreba namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, laneno ulje, ulje žutog noćurka.

Informer

Za žene koje tih dana muči nesanica narodna medicina preporučuje čaj od lavande ili kantariona. Za one kojima je najizraženiji simptom PMS-a nadutost dobro će doći čaj od peršuna ili kleke.

Ako pored PMS-a imate i neredovne menstruacije probajte čaj od nevena. Vredi napomenuti da u nekim slučajevima može da pomogne i masaža.