21.12.2020.

10:52

Foto:

Magazin

KIVI je PRIRODNI ASPIRIN! Evo šta sve LEČI i šta od njega da NAPRAVITE! /Recepti/

Verovatno ste već čuli o brojnim lekovitim svojstvima kivija. Prema sadržaju vlakana, iza sebe ostavlja jabuku, ima dva puta više vitamina C nego pomorandža, a u kategoriji voća bogatog kalijumom samouvereno pretiče čak i čuvenu bananu. Krajnje je neobičan zbog svoje smeđe dlakave kore, koja skriva slatko zeleno meso puno crnih koštica. Do dva ploda dnevno tokom sezone čuvaju nas od bolesti srca, moždanog udara, raka i bolesti respiratornih organa, posebno značajnih za vreme kovida.

Originalni naziv mu je bio kineski ogrozd, ali su ga stanovnici Novog Zelanda preimenovali u kivi po istoimenoj endemskoj ptici. Većina nas ga obožava zbog specifičnog kiselo-slatkastog ukusa, prefinjenog mirisa i mekane teksture.

Vitaminska bomba

Osim što je ukusan, kivi sadrži mnoštvo važnih nutrijenata. Izuzetno je bogat vitaminom C, a odličan je i izvor vitamina A, B6, E i K, kao i folne kiseline, magnezijuma, fosfora i bakra. Sadrži obilje vlakana neophodnih za probavu, dok su njegove jestive crne semenke bogate omega-3 masnim kiselinama.

Informer

Kao blago prirodno sredstvo za razređivanje krvi, kivi je poput aspirina, ali bez neželjenih dejstava, te blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, LDL (lošeg) holesterola i povišenog krvnog pritiska.

Rezultati brojnih ispitivanja pokazali su da ova voćka, ne samo što smanjuje nivo "oksidativnog" stresa i oštećenja DNK, već i podstiče oštećene ćelije da se regenerišu.

Neizbežan je sastojak gotovo svih programa ishrane za obolele od raka, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zarastanja rana.

Dva na dan

Prema rečima stručnjaka, jedan do dva kivija dnevno tokom zime idealna je količina koja pomaže organizmu da se odbrani od naleta virusa i bakterija, a korisni sastojci će najbolje doći do izražaja ukoliko sveže plodove pojedete ujutru, na prazan stomak.

Informer

Kako sadrži enzime koji se aktiviraju istog trenutka kada se raseče ili oljušti, preporučljivo je da, ukoliko pravite voćnu salatu, seckanje kivija ostavite za kraj. Osim toga, snaga antioksidanata raste sa zrelošću voća, pa je najbolje jesti isključivo zrele plodove koji nisu tvrdi.

Napomena: Kivi je krivac za 10 odsto alergija kod dece, zato budite oprezni ako detetu prvi put dajete ovo voće.

Informer

Zeleni smuti

Sastojci: 2 kivija, banana, 2 šolje bebi-spanaća (ili drugog lisnatog zeleniša, kelja, zelene salate), četvrtina avokada, malo soka od limuna ili lajma po ukusu, pola šolje vode. Umesto banane, možete uzeti i zelenu jabuku, ali onda dodajte kašičicu meda.
Priprema:
Sve sastojke umutite pomoću blendera i popijte odmah dok je sveže.

Informer

Kolač od kivija i limete

Sastojci: Za koru: 14 komada graham keksa ili plazme, pola šolje makadamija ili običnih oraha, 8 kašika rastopljenog putera, trećina šolje šećera. Za fil: kašika rendane kore limete, pola šolje soka od limete (može i limuna), 2 žumanca, 400 ml kondenzovanog mleka. Plus 5 kivija.
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ubacite keks i većinu oraha u seckalicu za hranu i miksajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte puter i šećer, smesu stavite u posudu za pečenje i pecite oko 5 minuta. Ostavite da se ohladi. Mikserom umutite koru i sok od limete sa žumancima, dodajte kondenzovano mleko i mutite dok ne dobijete glatku, gustu smesu. Sipajte je na prethodno pripremljenu koru i opet pecite oko 15 minuta. Ohladite i ostavite u frižideru barem na sat. Isecite kivi i pokrijte površinu prethodno ohlađene pite, a na kraju preko svega dodajte nekoliko preostalih iseckanih oraha i poslužite.

Informer

Salata sa rukolom i kozjim sirom

Sastojci: pakovanje rukole, 3 kivija, pola avokada, 150 g mekog kozjeg sira, kašika pinjola ili semenki suncokreta, 2 kašike maslinovog ulja, kašika meda, kašika soka od limuna, so, biber.
Priprema: Stavite iseckani kivi i avokado na listove rukole i pospite izmrvljenim mekim kozjim sirom. Pomešajte med, limunov sok, ulje, dodajte sveže mleveni biber po ukusu, a po želji i so. Prelijte salatu i dodajte pinjole ili seme suncokreta. Služite odmah.

KEFIR za DUGOVEČNOST! Leči brojne zdravstvene tegobe, a evo KAKO da ga NAPRAVITE!

Da LENJA CREVA rade KAO SAT! 5 proverenih SOKOVA za dobru PROBAVU!