13.01.2021.

07:37

Foto:

Magazin

OVA NAMIRNICA MOŽE DA ZAMENI LEKOVE! Ima je u svakoj prodavnici, a lekari tvrde da ima NEVEROVATNA SVOJSTVA

Vitalan za imunološku funkciju, regulaciju hormona i stabilizaciju raspoloženja, vitamin D olakšava važne procese u celom telu.

Nažalost, mnogi ga nemaju dovoljno za pravilno funkcionisanje. Budući da je jedan od glavnih izvora vitamina D sunce, zimi je problem kako zadovoljiti potrebe za njegovim dnevnim unosom.

Nedostatak veoma opasan

"Pošto je vitamin D uključen u potporu bitnim funkcijama poput imuniteta i prevencije raka, kao i u neurološkom, kardiovaskularnom i zdravlju kostiju, lako je shvatiti koliko njegov nedostatak može biti opasan", kazao je za "Insajder" doktor Frenk Lipman.

Baš kao ljudi, životinje i biljke takođe upijaju vitamin D. Naravno, najdelotvorniji način da nahranite njime telo jeste da izađete i što više boravite na dnevnom svetlu, ali kad je to nemoguće, uvek možete posegnuti za dodacima ishrani ili pečurkama. 

Informer

Jedenje pečuraka osigurava istu količinu vitamina D kao farmaceutski dodaci

Da, dobro ste pročitali. Jedenje pečuraka osigurava istu količinu vitamina D kao farmaceutski dodaci. Lisičarke uzgojene na otvorenom sadrže najviše vitamina D, ali svaka vrsta ga ima.

Takođe je važno napomenuti da se sinteza vitamina D događa različitom brzinamom za različite tonove kože.

Razlika zbog boje kože

Lekari su tako utvrdili da je  ljudima svetlijih tonova kože dovoljno deset minuta izloženosti kože ruku i lica dnevnom svetlu, dok onima s tamnijim tonovima kože treba između dva i tri puta veća količina za potpunu apsorpciju hranjivih sastojaka.

Međutim, budući da se sinteza vitamina D smanjuje s godinama, ta količina raste kako ljudi stare.