12.02.2021.

10:07

Foto:

Magazin

SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA, ALI TO NIJE SVE! Niste svesni koliko su ROTKVICE ZDRAVE, evo šta čine za vaše telo!

Dovoljno je reći da rotkvice jačaju imunitet, a to je sada od presudne važnosti.

1. Jačaju imunitet

Vitamini C i B koji se nalaze u rotkvicama pomažu u jačanju imunog sistema podstičući proizvodnju belih krvnih zrnaca. Oni takođe pojačavaju njihovu sposobnost da rade svoj posao, što uključuje uništavanje klica koje izazivaju bolesti i stvaranje antitela. Vitamini B pomažu enzimima da proizvode nove organske molekule, osnovnu komponentu svih ćelija, što pomaže u jačanju imuniteta.

2. Dobre su za probavu

Rotkvice su bogate vlaknima koja pomažu u sprečavanju zatvora i kod ostalih problema sa probavom.

Informer

Rotkvice jačaju imunitet organizma

3. Smanjuju rizik od dijabetesa

Iako je potrebno još istraživanja, pokazalo se da vlakna u rotkvicama mogu usporiti apsorpciju glukoze, sprečavajući skok nivoa šećera u krvi. Tako rotkvice pomažu u sprečavanju nastanka dijabetesa.

4. Pomažu kod mršavljenja

U 100 grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer se uglavnom sastoje od vode. Ne čudi stoga što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške čak i ako držite dijetu. Ovo povrće je odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet organizma.

5. Čuvaju zdravlje jetre

Rotkvica sadrži supstance koje neutrališu bilirubin u jetri, zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnica za prolećni detoks – bez obzira na to da li je konzumirate sirovu, od nje cedite sok ili dodajete napicima za čišćenje organizma od toksina.