14.02.2021.

12:57

Foto:

Magazin

UZI ME, ODVEDI ME... Zašto žene PRIVLAČE DOMINANTNI partneri?

Marijen Brandon, terapeutkinja za veze dodaje da dominantan muškarac ne mora da bude onaj iz filma "50 nijansi sive", već i onaj koji je u krevetu otvoreniji od žene, koji lako iskazuje svoje želje i fantazije, pa lako i preuzima vodeću poziciju. A evo zašto žene to i vole. Marijen Brandon objašnjava da za to postoji evolucijska predispozicija. Ovako glasi njena teorija:

- Žene su rođene s ograničenim brojem jajašaca, za razliku od muškaraca, kod kojih se spermatozoidi stvaraju tokom celog životnog veka i imaju neograničenu zalihu. Zato žene imaju tendenciju da budu selektivne u odnosu na suprotni pol, pa nesvesno biraju one za koje osećaju da će biti "delotvorni" kada je reč o produženju vrste. Valja napomenuti da je i testosteron, muški hormon, povezan s dominacijom, pa je i muškarcima to normalna uloga. Naučnici, naravno, ne tvrde da sve žene traže dominantnog partnera, već da je taj nagon negde zapisan u ljudskom DNK.

Informer

Na kraju, tu je i društvena komponenta: uprkos napretku feminizma, koji se zalagao za ravnopravnost polova, tradicionalne uloge muškaraca i žena još uvek su vidljive i unutar intimnih odnosa. Romantični romani i filmovi koji prikazuju odvažan, dominantan muški lik koji zavodi i odnosi pobedu nad ženskim likom još uvek su vrlo popularni.

A u jednom istraživanju američkih naučnika većina žena navela je kako za partnera želi dominantnu osobu zato što im njegovo vođstvo pojačava osećaj sopstvene privlačnosti, pored njega se osećaju željeno, ali i zaštićeno. Savremeni aspekt života, u kome je žena takođe veoma umorna i zaposlena, ponovo vraća dominantnog muškarca u prvi plan: kada dođe s posla, umorna žena samo želi da on vodi razgovor ili napravi prvi korak u vezi ukoliko su na početku priče ili da je jednostavno podigne i odvede u krevet. I u svemu tome nema ništa loše - kažu stručnjaci za veze.