17.02.2021.

07:50

Foto:

Magazin

OVO SU SITUACIJE kada treba biti oprezan sa konzumiranjem BELOG LUKA

Ipak treba biti oprezan u konzumiranju belog luka a evo i kada.

Problemi sa kožom

Kožu najpre testirajte tako što nanesete beli luk na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije proverite da li je iritirano. Ako jeste, nemojte ponovo nanositi beli luk.

Ali s druge strane, postoji trvdnja da ulje belog luka ne sadrži jedinjenja koja uzrokuju iritaciju (sulfenske kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata.

Problemi s varenjem

Velike količine belog luka mogu iritirati želudac i creva.

Krvarenje

Beli luk može podstaći krvarenje. To dejstvo se može još pogoršati ako konzumirate biljke i/ili dodatke ishrani koji usporavaju zgrušavanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, đumbir, ginko, crvenu detelinu, kurkumu…

Informer

Oprezno sa belim lukom

Trudnoća

Normalne količine belog luka verovatno nisu štetne za dete, ali mudro je izbegavati velike količine i ne nanositi beli luk na kožu. Ako se porođaj očekuje za dve nedjelje, unos velikih količina belog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vreme porođaja i propratnih hirurških procedura.

Dojenje

Izbegavajte preteranu konzumaciju ili nanošenje velikih količina belog luka na kožu jer ne postoje dovoljni podaci koji potvrđuju da je bezopasan za dete.

Predoperativna stanja

Izbegavajte beli luk dve nedelje pre zakazane operacije jer može podstaći krvarenje.

Kontracepcija

Ako koristite oralnu kontracepciju koja sadrži estrogen – zapamtite da beli luk ubrzava razgradnju ovog hormona i umanjuje kontraceptivni učinak. Ako konzumirate mnogo belog luka razmislite o dodatnoj kontracepciji.

Moguće nuspojave:

Sumporna jedinjenja belog luka rastvoriva u ulju mogu prouzrokovati sledeće poteškoće:

Peckanje u ustima, žgaravicu, mučninu, povraćanje, gasove, dijareju i gubitak apetita, naročito ako se uzima na prazan stomak.

Slabost, groznicu, glavobolju, vrtoglavicu, znojenje,