05.03.2021.

20:50

Foto:

Magazin

ŽENE, OBRATITE PAŽNJU! Evo šta znači ako vam je URIN ŽUT i veoma jakog mirisa!

Neugodan miris nije neka neobična pojava i problem koji se ne može rešiti, a događa se u  nekom od sledećih slučajeva. 

Ako ste dehidrirani

Vrlo jednostavno - ako pijete dovoljno vode, urin vam je bledo žute boje i miriše obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i oseća se - zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razređena vodom.

Ako ste pojeli nešto od ovoga

Jeste li ikada primetili da vam se urin oseća dosta više posle konzumacije određenih namirnica? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime - šparoge, beli luk, seme piskavice, prokelj, prehrana bogata proteinima i kari - nakon ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina.

Ako ste popili previše kafe

Kafa sadrži jednu posebnu komponentu dobijenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, no ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno većoj koncentraciji i zato se urn oseća.

Informer

 
 
 
Ako imate upalu

Slatkasti miris amonijaka popraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da trebate posetiti lekara jer imate upalu urinarnog trakta.

Ako ste počeli piti lekove

Antibiotici s kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do toga da se urin više oseća. No on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoj lek, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u vaginalnom području.  

Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašega urina verojatno biti malo jača.

Imate polnu bolest

Ako slutite da biste mogli razmisliti i o polnoj bolesti - urin koji smrdi na amonijak mogao bi biti znak klamidije i gonoreje.