07.05.2021.

07:37

Foto:

Magazin

Ako redovno jedete crni luk, smanjujete rizik od 3 VRSTE RAKA - I TO NIJE NJEGOVA JEDINA PREDNOST, EVO NA ŠTA JOŠ POZITIVNO UTIČE

Sumporna jedinjenja koja su pronađena u luku, mogu da spreče rast tumora i razvoj karcinoma, štiteći ćelije od mutacija.

Studije sugerišu da jedinjenja iz luka posebno štite od karcinoma koji pogađaju gastrointestinalni trakt. 

Konzumiranje luka, ne samo crnog već i ljubičastog, mladog ili praziluka, nekoliko puta nedeljno, povezano je sa pojačanom zaštitom od raka, navodi dr Džoš Eks, nutricionista Medicinskog centra u Nešvilu.

Smanjuje rizik od ugrušaka

U svim sortama luka identifikovano je najmanje 25 različitih flavonoidnih jedinjenja.

Studije pokazuju da je oblik flavonoida iz luka – alkenil cistein sulfoksid, sumporno jedinjenje koje ima niz zdravstvenih blagodeti, uključujući antikancerogena i antibiotska svojstva, i da može biti od koristi u prevenciji tromboze i olakšavanju simptoma astme.
Crni luk je dobar za kardiovaskularni sistem i njegovim konzumiranjem se smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Pored toga, luk nas može zaštititi od „lošeg" holesterola, jer njegov sastav ograničava aktivnosti štetnih slobodnih radikala u krvnim sudovima, čime se smanjuje oksidativni stres i poboljšava cirkulacija.

Zahvaljujući prisustvu jedinjenja sumpora, luk je dobar i za zravlje kostiju, podstiče veću mineralnu gustinu kostiju, što smanjuje rizik od preloma. Jedna studija koju je uradilo Odeljenje za porodičnu medicinu Univerziteta u Južnoj Karolini otkrila je da se gustina kostiju kod žena povećavala kako se povećavala učestalost konzumiranja luka.

Informer

Luk ima brojna lekovita svojstva

Luk ima relativno malo ugljenih hidrata, a fitonutrijenti koje poseduje deluju protivupalno.

Istraživanja su otkrila da prisustvo hroma u luku može biti od velike koristi, pa tako ekstrakt luka može pomoći u borbi protiv dijabetesa, jer unos ovog povrća može pomoći u smanjenju koncentracije glukoze.

Skraćenje borbe protiv prehlade 

Budući da je luk odlična protivupalna hrana, jedan je od najboljih izbora povrća ako patite od bolnih upalnih bolesti, poput artritisa ili astme, savetuje dr Eks.

Prema Nacionalnoj fondaciji za artritis, kvercetin koji se nalazi u luku može biti posebno koristan za obolele od artritisa, jer pomaže u inhibiranju leukotriena, prostaglandina i histamina koji izazivaju upale i pogoršavaju bol i otok.

Sledeći put, u toku prehlade ili neke respiratorne bolesti, pokušajte da jedete više luka jer tako na prirodan način možete ubrzati pobedu nad prehladom.

Stručnjaci veruju da određeni fitonutrijenti iz luka mogu povećati imunološku odbranu; bore se protiv upala, smanjuju stvaranje sluzi u nosu, plućima i respiratornom sistemu, i pomažu vam da se brže osetite bolje.

Još jedna prednost redovnog konzumiranja luka je i to što pozitivno utiče na plodnost kod muškaraca.

Istraživači sa univerziteta Azad u Iranu istraživali su efekte luka na plodnost pacova, i otkrili su da se ukupni testosteron značajno povećao, kao i koncentracija, održivost i pokretljivost spermatozoida kod pacova koji su tokom 20 dana dobijali veće količine luka u ishrani.