18.04.2021.

18:16

Foto:

Magazin

VIŠE od FLEKA po licu! AKNE treba OZBILJNO SHVATITI, evo i zašto!

Istraživači britanske fondacije za kožu otkrili su da je skoro 20 odsto osoba koje pate od akni razmišljalo o samoubistvu, a isti procenat je upravo zbog toga okončavao romantične veze. Skoro 60 odsto ljudi pretrpelo je verbalno zlostavljanje zbog stanja svoje kože.

Zbog toga je u planu da se sprovedu kampanje koje bi ukazale na činjenicu da akne treba tretirati kao i bilo koje drugo medicinsko stanje, opominju stručnjaci.

Potražite pomoć dermatologa

Blage akne mogu se rešavati pravilnom negom na bazi alfa-hidroksi ("voćnih") kiselina kakve imaju Exfoliac ili Dr Wolff. Ako ovo ne pomogne, treba da potražite pomoć dermatologa koji može da prepiše lekove, recimo antibiotske kreme na bazi klindamicina ili eritromicina, koje sprečavaju razvoj bakterija.

Informer

Druga grupa lekova su takozvani retinoidi, u vidu gela ili kreme za blage i umerene akne. Oralni retinoid izotretinoin (Accutane) prepisuje se u težim slučajevima, ali zahteva oprez. Nikada se ne upotrebljava u vreme trudnoće ili pre nje, jer može da izazove ozbiljne deformacije ploda. Retinoide treba da koristite isključivo po receptu dermatologa.

Gde GREŠIMO sa SUPLEMENTIMA? Doktor OTKRIVA koje su KOMBINACIJE LOŠE, šta se dešava kada PRETERAMO, kada PRAVITI PAUZE...

Ako GLAVOBOLJU prate OVI SIMPTOMI, ODMAH kod LEKARA! Neurolog savetuje: Koga često boli glava, ne treba da jede OVE NAMIRNICE!