18.05.2021.

09:20

Foto:

Magazin

PARADAJZ NIKAKO NE STAVLJAJTE U FRIŽIDER! A sa njim ni ovo VOĆE I POVRĆE - PRODUŽITE SVEŽINU I JEDITE ZDRAVE NAMIRNICE!

Taj gas proizvode jabuke zbog čega će voće smešteno u njihovoj blizini brže gnjiliti. Takav gas proizvodi i paradajz koji u frižideru brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive, svi oni proizvode etilen.

Najosetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u tanjiru, njihova osetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati podalje od njega.

Ako se ispravno skladišti, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžani mogu ostati sveži maksimalno deset dana.

Mahunarke ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suvom mestu. Karfiol još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plesni i karfiol više nije za jelo.

Informer

Takva plesan čak može da sadrži i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odseku jer pored njih ima i onih oku nevidljivih.

Šargarepe mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže. Šargarepe zajedno mogu u frižideru da potraju nedelju dana, ali oprane, očišćene i poređane pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.