14.06.2021.

13:13 >> 13:45

Foto:

Magazin

Višestruka korist SURUTKE! Doktor Perišić objasnio RAZLIKU između KOZJE i KRAVLJE i kako da je DOZIRAMO!

Mnogi koji imaju problema sa jetrom, suočili su se sa menjanjem celokupnog načina života. Preporuka na koju se često nailazi zbog toga je konzumacija surutke, koja je količina koju treba unosimo, kao i koliko je ona zaista zdrava govorio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

- Prvo moramo da znamo šta je surutka, napitak sa apsolutno hranjljivim elementima, to su svi oligoelementi, proteini, korsini lipidi, ako je kozja i ovčja i u tom smislu to je vrlo korisna biološki aktivna tečnost - rekao je za TV Prva Perišić.

Informer

- Ne može da se pije surutka i da se konzumira alkohol, preporuka je da se ona koristi mesec dana dva puta po 200 ml, ujutru i uveče, time snabdevamo jetru svim onim biološki aktivnim hemijskim jedinjenima koji učestvuju u regeneraciji ćelije, podrazumeva se i da smanjuje masti.

- Surutka takođe poboljšava i raspoloženje, zbog seratonina, ali bitno je da se ne pretera, jer ako neko do tada nije uzimao tolike količine mleka, a ne podnosi laktozu, može da dobije dijareju, bitno je kontrolisati dnevni unos - rekao je on.

Kozja ili kravlja? 

Mnogi piju kravlju surutku, da li ima razlike između kravlje i kozje sutrutke?

Informer

Dr Vojislav Perišić

- Lipidni sastav kozjeg mleka je drugačiji od kravljeg mleka, surutka kozjeg mleka ima zdrave lipide i zdrave proteine koji se nalaze u kozjem proteinu, tako da je kozja surutka zdravija od kravlje - potvrdio je Perišić.

- Oni koji imaju bolesne bubrege i hipertenziju, ne smeju da preteruju sa unosom tečnosti.