Magazin
JOGURT vs. KISELO MLEKO! Gastroenterolog Perišić OBJASNIO RAZLIKU! Jedno je IPAK ZDRAVIJE!
Svi koji su morali da se leče antibioticima sećaju se preporuke lekara da obavezno piju jogurt.
- Kiselo mleko je prirodni produkt fermentacije, gde u toku tog procesa smanjuje laktozu sa 7 na 4 odsto, oni koji imaju problem sa laktozom je bolje da konzumiraju kiselo mleko - rekao je dr Perišić za "Jutro na Prvoj".
Ako biramo između jogurta, mleka i kiselog mleka, broj jedan je kiselo mleko.
- Jogurt ima, zbog ukusa i lepote, šećere koji mogu da eventualno ometaju njegova dobra dejstva, zato jogurt nije dobra zamena za probiotik - rekao je on.
Perišić naglašava i to da bakterije mlečnog kiselinskog vrenja pomažu u slučajevima netolerancije na laktozu, a da su svi ostali korisni efekti jogurta podsticaj probiotske bakterije.
Masti imaju euforijski efekat
Jogurt nije štetan, samo je ukusniji.
- Modificirali su turski model jogurta, kad pogledate specifikaciju - osam odsto masti i laktoze isto toliko, masti imaju euforijski efekat i zato ljudi vole da piju jogurt, on pruža osećaj sitosti zbog toga - objasnio je on.
Kiselo mleko i jogurt ne mogu da čuvaju imunitet, tvrdi Perišić, već sveže voće i povrće, ali insistira da je kiselo mleko "prirodnije" od jogurta.