Magazin
ČAJ OD ŠIPURKA JE ODLIČAN ZA JAČANJE IMUNITETA! Štiti od prehlade i gripa!
Sastoji se od malih narandžasto – crvenih bobica ovalnog oblika, a poseduje obilje vitamina C.
Smatra se da šipak sadrži više vitamina C nego limun i narandža zajedno, što je veoma dobar razlog da ga konzumirate što češće.
Šipurak je idealan za pripremu čaja koji će osnažiti vaš imunitet i zaštititi vas od prehlade i gripa. Pored čaja od ove čudnovate biljke, možete napraviti i marmeladu ili sirup, a koncentracija vitamina C će ostati ista.
U narodnoj medicini šipurak se koristio za brojne zdravstvene tegobe – za ublažavanje proliva, lečenje plućnih bolesti, prehlade, upale grla, ali i kao diuretik. Novija istraživanja sprovedena u Danskoj pokazala su da ova biljka uveliko može ublažiti tegobe artritisa jer deluje kao prirodni analgetik.
Poznato je i da čaj od šipurka pomaže protiv nakupljanja peska i kamenca u bubrezima i mokraćnim kanalima. U lekovite svrhe najčešće se koristi plod, a nešto ređe listovi i cvetovi ove biljke.
Ulje semenki divljeg šipurka danas je veoma popularan sastojak organske i prirodne kozmetike zahvaljujući njegovim antioksidativnim i regenerativnim svojstvima. Kao takvo, ulje od šipurka pomaže kod sprečavanja fotostarenja, odnosno prevremenog starenja kože.
Šta sve sadrži šipurak?
Šipurak je biljka koja je bogata vitaminom C, ali sadrži i vitamin A i E, kao i fruktozu, gvožđe, kalijum, likopen, flavonoid, karotenoide i ostale zdrave materije.
Njegova lekovaita svojstva su:
Osnaživanje imuniteta.
Zaštita od prehlade i gripa.
Podsticanje cirkulacije.
Zaštita od srčanih oboljenja.
Branje i priprema šipurka
Ovaj samonikli, ukrasni grm lako ćete prepoznati po jarko narandžastim ili crvenim plodovima. Naći ćete ga na rubovima šuma, livada, pašnjaka i slično. Ipak, savet je da ga ne berete ako raste odmah uz put zbog zagađenja. Plodove berite dok su čvrsti i odmah ih sušite. Bilo bi dobro da šipurak berete u rukavicama zbog oštrog trnja na koje možete da se ubodete. Kada šipurak omekša, možete ga brati za pripremu marmelade.
Plodove možete osušiti i iskorititi ih za kuvanje čaja protiv umora i preglade. U lonac sipajte šoljicu ili dve hladne vode i dodajte kašiku osušenih plodova šipurka. Zakuvajte pa poklopljeno kuvajte na laganoj vatri oko pet minuta. Potom isključite i ostavite da odstoji 8 do 10 minuta. Procedite čaj kroz gustu sitku (zbog mogućih dlačica iz šipurka koje bi vam mogle zasmetati u grlu), te po želji dodajte kašičicu meda i malo limuna.