12.08.2021.

09:49

Foto: pexels.com

Magazin

KAKO DA HIBISKUS OPSTANE TOKOM LETA? Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći!

Iako je cvet predivan, a čini ga šest međusobno spojenih latica, on je vrlo kratkog veka. Otvara se rano ujutro, s prvim sunčevim zracima, a zatvara otprilike jedan sat pre zalaska. Ipak, veliki broj pupoljaka na ovom cvetu brine se za to da u cvetanju uživamo nekoliko meseci u toku godine.

HIBISKUS OBOŽAVA SUNCE I TOPLINU

Dobro drenirano zemljište bogato humusom je ono što treba hibiskusu da bi pokazao svoje najlepše ruho. Voli sunčevu svetlost i toplinu, ali treba pripaziti na to da ne bude direktno izložen suncu tokom čitavog dana. Njegovo idealno stanište je u polutamnoj prostoriji.

Tokom leta potrebno ga je svakodnevno zalivati, a preporučuje se i redovno prehranjivanje  jednom nedeljno proizvodima koji se mogu naći u svakom garden centru. Ako primetite da su pupoljci smežurani, to je znak da je biljka dobila previše vode.

Informer

Hibiskus voli toplotu i sunce

Da bi hibiskus bio u svom punom sjaju svake godine, vrlo je važno pripaziti na pravilno obrezivanje. Biljke treba svake godine skratiti za jednu trećinu, idealno u proleće.
Želite li da vaš hibiskus bude u formi stabalca, potrebno je pripaziti na oblikovanje i razvijanje središnjeg debla, a jednom kada dosegne željenu visinu, treba odstraniti vrh. Tako će se aktivirati pupoljci sa strane i omogućiti bujno cvetanje.

KAKO SE REŠITI PARAZITA I ŽUTILA?

Na hibiskusu, posebno ako se radi o vrsti kineskog sleza, često se mogu uočiti lisne uši i crveni pauk. Zato je potrebno redovno proveravati listove, i pametno ih tretirati. 

Leti se na hibiskusu primećuju i žute mrlje na lišću. To se najčešće događa zbog kloroze, odnosno zalivanja iz slavine koja je bogata hlorom i kalcijumom. Zato, ako ste u mogućnosti, pokušajte da skupite kišnicu ili biljku zalijte vodom koja je stajala nekoliko dana.