17.08.2021.

20:38

Foto:

Magazin

ROTKVA - POVRĆE KOJE DOPRINOSI ZDRAVLJU! Čisti organizam od holesterola i triglicerida!

Najpristupačnija je crna rotkva, koja se koristi u slučaju infekcija, kod poremećaja rada žučne kese. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, celulozu i mnogobrojne minerale. Zbog mirisa i ukusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit.

Crna rotkva se koristi i u narodnoj medicini, gde je poznata kao prirodni lek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre.

S druge strane, belu rotkvu u Japanu nazivaju i “čistačem tela”, jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Osim toga, predstavlja aktivan diuretik koji topi pesak i kamen, doprinosi varenju masnoća, smiruje bronhitis, otklanja kašalj i stimuliše rad žuči.

Informer

Bela rotkva sa peršunom

Bela rotkva takođe pomaže  u varenju celovitih žitarica i masti životinjskog porekla. Uz pomoć sastojka rafanola, koje predstavlja eterično sumporno ulje, deluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina deluje antibakterijski.

Bela rotkva razgrađuje tvrde masne naslage duboko u telu i toksine. Za žene je rotkva posebno važna, jer zahvaljujući mineralima i enzimima utiče i na podmlađivanje. Osim toga, stimuliše i reguliše menstruaciju, povećava mlečnost kod dojilja. Koktel sokova od rotkve, šargarepe i cvekle popravlja krvnu sliku i pročišćava telo.