18.09.2021.

09:14

Foto:

Magazin

UKRASITE TERASU JESENJIM BILJKAMA! Žive boje cveća za tmurne dane

Predlažemo tri cvetnice koje bi trebalo da zasadite, jer će svojim raskošnim izgledom i nijansama učiniti da i tokom tmurnih dana dvorište ili terasa izgledaju kao da leto još uvek traje.

1. Prva biljka koju treba da posadite, jer se veoma brzo širi, jeste hrizantema. Ima ih u različitim bojama, a najlepše su ciklama i roze nijanse. One vole da su na svetlom mestu, ali ne direktno na suncu, odgovara im temperatura od oko 18 stepeni, ne vole ni previše toplote i zato su odlična biljka za ranu jesen. Potrebno je umereno zalivanje i redovno pothranjivanje biljke.

Informer

Vedre boje cveća za jesenju terasu

2. Druga biljka, koja ujedno i ide dobro u kombinaciji sa hrizantemama je zvezdan, i to jastučasti (Aster dumosus). Može da cveta u najrazličitijim nijansama roze i ljubičaste boje. Obično je visok od 15 do 45 centimetara. Zbog kasnog cvetanja treba voditi računa da se zvezdan posadi na mesto koje će i tokom jeseni biti sunčano, jer bez sunca može izostati cvetanje. Što se tiče zalivanja, ono treba da bude umereno, a biljka može da podnese i manju sušu.

3. Treća i ujedno najatraktivnija biljka u ovoj grupi bila bi plava glavica, nalik čičku (Echinops ruthenicus). Raste od 80 do 100 centimetara u visinu, uspravno i razgranato. Veliki cvetovi u obliku kugle mogu biti u tonovima boja od plave do ljubičaste. Ova biljka voli da bude na suncu, nije zahtevna kada je reč o zalivanju, dobro podnosi sušu, ali je važno da bude na toplom i zaštićenom mestu. Pored neobičnog i dekorativnog cveta, i listovi su mi kitnjasti, tako da će u grupi sa ostalim cvećem izgledati atraktivno i raskošno.