30.09.2021.

08:45

Foto:

Magazin

ORAH JE PRAVA VITAMINSKA BOMBA! Podstiče koncentraciju i pamćenje!

Plodovi oraha stižu krajem septembra, a s obzirom na to da se mogu dugo očuvati dostupni su tokom cele godine i pri tom ne gube na kvalitetu. Zdravi orasi bi trebalo da budu svetlo braon boje i i bez užeglog mirisa.

Ovo koštunjavo voće je snažan izvor energije a bogato je vitaminima, mineralima i antioksidantnim materijama. Redovna konzumacija oraha podiže nivo dobrog a snižava nivo lošeg holesterola u krvi, podstiče koncentraciju, pamćenje i uopšte je izvrsna hrana za mozak.

Informer

Orasi

Mladi zeleni plodovi oraha sadrže dosta C vitamina i joda a tradicionalna medicina ih najčešće preporučuje za lečenje štitne žlezde kao sastavni deo likera od oraha ili orahovače. Osim toga, ovaj narodni lek blagotvorno deluje na želudac i jača krv. Zeleni plodovi oraha beru se u maju i junu. 

Čaj od listova oraha preporučuje se za čišćenje i jačanje krvi, jačanje organizma, podsticanje varenja, za ispiranje upaljenih rana, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine. Za pripremu čaja od listova oraha upotrebljavju se sveži ili suvi listovi a beru se dok su još mladi, tokom proleća.

Orahovo ulje štiti kožu od sunca, sprečava njeno pšreterano isušivanje, korisno je protiv opekotina i za jača kosu.

Ulje od oraha je bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vitaminima B1, B2, B3 tako da svakako spada u zdrave namirnice. Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.