02.10.2021.

12:10

Foto: Shutterstock

Magazin

KAKO DA ŠTO PRE SANIRATE RANICE NA STOPALIMA? Ono što vam treba već IMATE KOD KUĆE

Reč je o odbrambenom procesu kože koja stvaranjem zaštitnog sloja sprečava dalje oštećenje ćelija usled nošenja nove, ali i tesne obuće. Iako su najčešće bezopasni, zbog estetskih razloga i mogućih komplikacija žuljeve treba što pre ukloniti, piše "Zdrava i prava". Probajte neku od ovih terapija za brži oporavak.

Ricinusovo ulje

Napunite lavor toplom vodom i sipajte u nju sodu bikarbonu, pa držite noge u kupki 15 minuta, dok koža ne omekša. Natopite vatu ricinusovim uljem, stavite je na žuljeve i zalepite flasterom. Najbolje bi bilo da tako prenoćite, a ujutru ponovo premažite rane uljem. Ponavljajte tretman dok se koža ne oporavi.

Informer

Beli luk

Beli luk

Tri čena belog luka očistite, izgnječite i time ujutru i uveče premažite žulj. Trebalo bi da nestane posle tri dana.

Aloja vera

Sok biljke aloja vera odličan je prirodan lek za žuljeve. Aloja vera je odavno poznata zbog uticaja na zaceljivanje rana, opekotina, posekotina i žuljeva. Prema istorijskim izvorima, čuveni vojskovođa Aleksandar Veliki imao je posebno ostrvo gde je uzgajao aloja veru zbog njenih neverovatnih lekovitih svojstava.

Neka koža diše

Lekari su saglasni da će žulj brže zaceliti ako koža diše - kada ste kod kuće, skinite flaster i omogućite da se žulj isuši. Da biste se zaštitili od infekcije, nanesite tanak sloj antibakterijske masti, a time ćete ubrzati zarastanje. 

Dovoljno je da prelomite komadić aloje vere i da sok koji se pojavi nanesete na žulj. Možete napraviti i gel tako što ćete nekoliko komadića aloja vere izblendirati, pa držati u frižideru.

Kantarion

Kantarion je veoma cenjen u narodnoj medicini, a jedan je od retkih lekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo. Ulje kantariona može da se kupi u svim biljnim apotekama.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima antiupalna svojstva koja doprinose bržem zaceljenju kože. Potopite tri kesice zelenog čaja u ključalu vodu, potom dodajte kašičicu sode bikarbone zbog antiseptičkih svojstava. Ovu mešavinu ostavite da se ohladi, pa potopite stopalo ili na žulj stavite gazu koju ste natopili ovim rastvorom.

Vitamin E

Vitamin E deluje na obnavljanje kože pošto pomaže ćelijama da se brzo oporave, a sprečava i nastajanje ožiljaka. Vitamin E možete da nabavite u obliku ulja, krema ili kapsula. Ako imate kapsule, iscedite sadržaj direktno na površinu kože sa žuljevima.