04.10.2021.

13:23

Foto:

Magazin

SPAVAJTE! SANJAJTE! Budite zdravi

Zadivljujuće istraživanje svrhe i moći spavanja iz pera direktora Centra za proučavanje spavanja na Univerzitetu Berkli. Autor razjašnjavanja zašto je spavanje jedan od najvažnijih vidova našeg života, ujedno i onaj koji najmanje razumemo.

Sve do nedavno nauka nije imala odgovor na pitanja zašto spavamo i čemu spavanje služi ili otkuda takve pogubne posledice po zdravlje kada namje san uskraćen. U poređenju s nagonima za hranom, pićem i razmnožavanjem - razumevanje svrhe spavanje je mnogo teže i zahtevnije.

Informer

Ništa ne okrepljuje telo kao dobar san

U samom mozgu spavanje obogaćuje razne funkcije, uključujući našu sposobnost za učenje, pamćenje i donošenje logičnih odluka. Ono podešava naše emocije, obnavljanja imunološki sistem, fino usklađuje rad našeg metabolizma i reguliše apetit. Sanjarenje stvara prostor virtuelne realnosti u kojem mozak spaja prošlo i sadašnje znanje, čime nadahnjuje našu kreativnost.

Informer

Nesanica, neredovan san, izazivaju mnoga ozbiljna oboljenja

Voker objašnjava kako možemo da iskoristimo spavanje da bismo podigli raspoloženje, povećali nivo energije, regulisali hormone i sprečili pojavu raka, Alchajmerove bolesti i dijabetesa, ali i usporili starenja i produžili život. Ujedno daje praktične savete o tome kako bolje spavati noću, i to svake noći. 

Ovaj neuronaučnik dobio je velike pohvale za svoju knjigu, od toga da je otkrio revolucionarni način da se postane pametniji,vitkiji, srećniji i zdraviji, te da su njegova otkrića - štivo sa misijom.

Ne zanemarujte svoj san, može vam sačuvati zdravlje.