06.10.2021.

13:19

Foto: Pixabay

Magazin

MISTERIOZNO "SIRĆE ČETVORICE LOPOVA" KOJE IH JE SAČUVALO OD KUGE! Ovaj lek korišćen je dva veka!

U Francuskoj je od 1628. do 1631. godine harala strašna epidemija kuge. U Tuluzu je ova bolest odnela hiljade i hiljade života. Neko je prijavio policiji da su viđena četiri razbojnika koja su pljačkala ne samo preminule, već i teško obolele građane.

Informer

Kuga je dugo bila bolest koja nosi najveći broj žrtava

Lopove su uhvatili na delu i 'strpali' u tamnicu. Međutim sudiju je mučila zagonetka: kako je moguće da razbojnici, u bliskom kontaktu sa lako prenosivom i opakom bolešću NISU OBOLELI?

Uz obećanje  da će im oprostiti kaznu, tražio je da mu odaju tajnu svoje otpornosti na kugu. Suočeni sa opasnošću da budu obešeni, lopovi su pristali da otkriju svoju tajnu: redovno su uzimali voćno sirće u kome su tri nedelje bile natopljene četiri lekovite biljke - lavanda, nana, ruzmarin i žalfija. Ovaj lek protiv zaraznih bolesti korišćen je dva veka, a zatim je postepeno zaboravljen.

Informer

U starim knjigama kuga je imala jezive ilustracije

Ostalo je zabeleženo da sudija nije ispunio obećanje dato razbojnicima, osuđeni su na smrt i obešeni. Međutim i njega je stigla strašna smrt, nekoliko dana posle presude lopovima, i sam je oboleo od kuge i preminuo, ne stigavši da na sebi isproba sirće četvorice lopova.