07.10.2021.

14:37

Foto: Shutterstock

Magazin

ZAŠTO ODLAŽEMO POSLOVE ZA KASNIJE? Evo šta kažu psiholozi

To je ono kad se prihvatimo nekog posla, a onda kažemo: ima još vremena, lako ću i odlažemo ga za kasnije i obično završavamo u poslednji čas.

Prema istraživanjima, to je vrlo česta i uobičajena osobina kod ljudi, ali postaje problem ako ugrožava normalno funkcionisanje osobe.

- Ona može dovesti do stresa, osećaja krivice, gubitka lične produktivnosti, padanja u psihičke krize, konflikte s drugim ljudima i na kraju do neispunjavanja obaveza - piše psychologytoday.com.

Psiholozi imaju objašnjenje zašto ostavljamo stvari za 5 do 12.

Informer

Da li odlažete obaveze?

- Približavanje zadatom roku u našem telu stvara navalu adrenalina i energije. U trenutku kad shvatimo da je došlo 5 do 12, "bacamo" se na taj projekat i ignorišemo sve ostalo. Tad osećamo da nam nisu potrebni ni hrana, ni voda, a kad se posao završi, dobijemo neverovatan osećaj zadovoljstva - piše psychologytoday.com.

Takav princip rada stvara osećaj lažnog samopouzdanja i čini da se čovek oseća superiorno i svemoćno da može da uradi sve, ma koliko kasnio.

- Većina ljudi ima običaj da na prokrastinaciju gleda kao na problem i lošu naviku koja crpi energiju. Trebalo bi da je posmatrate kao alarm ili crvenu zastavicu, kao znak da nešto nedostaje u vašem ličnom i profesionalnom životu - poručuju autori ove studije.