10.10.2021.

10:44

Foto:

Magazin

'STRES HORMON' MOŽE BITI UZROK VAŠE GOJAZNOSTI I UMORA!

Ukoliko imate problem sa povećanjem telesne mase, ovome nije uvek razlog pogrešna ishrana. Povećana telesna masa može biti znak hormonskog disbalansa. Takozvane „stres” hormone – KORTIZOL, izlučuju nadbubrežne žlezde.

Informer

Proverite nivo hormona kortizol

Kada je sekrecija kortizola poremećena, ne samo da može prouzrokovati dobijanje na težini, već i poseban tip gojaznosti, specifičnu lokalizaciju akumuliranog masnog tkiva.

Studije su pokazale da povišen nivo kortizola povećava toksično masno tkivo u abdominalnoj (pojasnoj) regiji i na stomaku. Odavno je poznato da ova pojava povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti – infarkta i šloga, pa i šećerne bolesti.

Informer

Hormonski disbalans može biti uzrok ozbiljnih oboljenja

Druge studije su pokazale da povišen kortizol utiče i na povećanje koncentracije insulina, dovodeći do pada šećera u krvi, što prouzrokuje povećanje apetita.

Takođe ako spavate zadovoljavajućom dubinom sna dovoljan broj sati, ali se i dalje budite umorni, uzrok može biti kortizol. Ovo se javlja kod veoma zaposlenih osoba ili ako ste u situaciji kontinuiranog stresa.

Informer

Stres sve ozbiljniji neprijatelj zdravlja

Tokom hroničnog stresa nastaje poremećaj iscrpljivanja nadbubrežnih žlezda. Kortizol ima značajnu ulogu, nakon melatonina, u održavanju tzv. „Cirkadijalnog ritma” i ako dođe do njegovog poremećaja – nivoi kortizola se dramatično smanjuju tokom popodnevnih časova i uveče. Imaćete osećaj stalne iscrpljenosti i praznine.