13.10.2021.

14:50

Foto:

Magazin

BELA BOJA HLADI BOLJE OD KLIME! Otkriće naučnika koje može da pomogne da se zdravije živi

Nova bela boja koju su istraživači u Indijani uspeli da proizvedu odbija 98 odsto sunčeve svetlosti, ali i infracrveno zračenje koje probija atmosferu i zagreva planetu. Testovi su pokazali da ova boja spušta temperaturu površine za 4-5 stepeni Celzijusa u poređenju sa temperaturom okoline

- Naša boja može da pomogne u borbi protiv globalnog zagrevanja i pomogne da se Zemlja ohladi - to je odlično - tvrdi profesor Šjulin Ruan sa univerziteta "Perdu".

Ruan navodi da bi krov površine 93 kvadratna metra obojen ovom belom bojom dao snagu hlađenja od 10 kilovata, što je jače od centralnih klima-uređaja koji se koriste u većini zgrada.

Informer

Bela boja hladi bolje od klime

U Njujorku je nedavno prefarbano više od 10 miliona kvadratnih metara krovova belom bojom, a Kalifornija je već ažurirala građevinske propise kako bi promovisala takozvane "hladne" krovove.
Nova ultra bela boja sadrži barijev sulfat, koji se koristi i za izradu foto-papira i kozmetike, a do nje su došli posle testiranja u laboratoriji više od 100 različitih materijala i oko 50 različitih smeša.
Profesor Ruan je naglasio i da njihova boja ne predstavlja rizik po vid ljudi.

- Naša boja odbija sunčevu svetlost difuzno, tako da jačina svetlosti koja se odbija u bilo kom smeru nije tako jaka. Potpuno je svetlobela, belja od snega - objasnio je Ruan i istakao da njena proizvodnja nije skupa.