09.11.2021.

21:00

Foto:

Magazin

PET POKAZATELJA DA LI STE PAMETNICA! Duhovite osobe su inteligentne

Grupa evropskih naučnika, nakon istraživanja sprovedenog na 8.000 Evropljana, ocenila je da škola, obrazovanje,vaspitanje i ishrana mnogo više utiču na razvoj inteligencije nego genetski kod zapisan u nama. Evo nekoliko znakova na osnovu kojih se prepoznaju inteligentni ljudi. 

Duhoviti imaju sposobnost da teške situacije pretvaraju u zabavne, dovitljivi su i brzo razmišljaju. Istraživanja pokazuju da ovakvi ljudi imaju veći stepen verbalne i apstraktne inteligencije.

Levoruke osobe postižu bolje rezultate po pitanju raznolikosti, sposobnije su za obavljanje više stvari odjednom nego desnoruki. Nova istraživanja pokazuju i da su levoruki inteligentniji, što je povezano s činjenicom da mogu raditi više stvari odjednom.

Britanski naučnici su na uzorku od 2.000 osoba otkrili da oni koji su počeli ranije da čitaju imaju veći količnik inteligencije (IQ). Ne samo to, ranije učenje slova i čitanja uticalo je na povećanje inteligencije. Dakle, ako ste počeli da čitate ranije, verovatno ste pametniji od onih koji su naučili slova kasnije od vas.

Informer

Pamet

Muzika utiče na verbalnu inteligenciju, što je dokazao psiholog Salvin Moreno na uzorku od 48 dece starosti između četiri i šest godina. On je pokazao da učenje pevanja ili sviranja u ranom dečjem dobu stvara inteligentnije odrasle ljude.

Istraživanje pokazuje da su "teške osobe" često visoko inteligentne, jer težina koju nose budi i preterano razmišljanje o raznim stvarima, opažanje detalja i zaključivanje o njima. Psihijatar Džeremi Koplan istraživao je povezanost težine psihičkog tereta i inteligencije, jer je primetio da njegovi pacijenti sa izraženim osećajem težine pokazuju bolje rezultate na testovima inteligencije.