18.11.2021.

18:00

Foto:

Magazin

Šta se dešava NAŠEM TELU ako pojedemo BANANU SA SMEĐIM TAČKICAMA?

Banane sa vremenom dobijaju crne pege. Zbog toga ih mnogi bacaju. Međutim, banane sa pegama su zrele i vrlo korisne.

Evo zašto ih ne treba bacati:

1. Sprečavaju žgaravicu

Zrele banane deluju poput laganog antacida. Neutrališu kiseline i opuštaju probavni „aparat“. Jedna banana nakon bogatog jela može sprečiti tegobe u području usta i grla – poput žgaravice.

2. Sprečavaju zatvor

Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže balastne materije koje potiču redovno pokretanje creva.

Informer

Banana sa pegama

3. Poboljšavaju raspoloženje i brinu za dobar san

Banane s mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava opšte raspoloženje i brine za dobar i miran san. Osim toga, banane sadrže vitamin B te antistresne minerale magnezijum i kalijum – koji su zaslužni za jake živce.

4. Snižavaju krvni pritisak

Pacijenti s visokim krvnim pritiskom treba što je manje moguće soliti jelo jer so povišava pritisak. Umesto toga treba da jedu namirnice bogate kalijumom – poput banana – kako bi im se snizio pritisak. Dijabetičari ne smeju prečesto da jedu prezrele banane, jer ove imaju visok udeo šećera.

5. Daju nam energiju

Banane su jako zasitne. Sadrže biljni skrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportisti često jedu banane za brzi oporavak). Fizička izdržljivost se podstiče glikemijskim ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima iz banane. Kalijum dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezijum iz banane deluje na funkciju mozga, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.

6. Pomažu kod manjka gvožđa

Gvožđe je jedan od sastavnih delova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kisenika u telu. Banane sa smeđim mrljama bogate su gvožđem i dobre su protiv anemije.