04.12.2021.

12:09

Foto:

Magazin

VOĆE KOJE ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM! Ima najjače antioksidativno dejstvo, a visok nivo vitaminima A, C i E

 Ova voćka je poznata kao prirodan multivitamin, ali mnogi od nas nemaju naviku da ih jedu redovno. I sveže i suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu hranljivih materija, a dovoljno je da dnevno pojedete nekoliko plodova i da učinite dobro za svoje zdravlje.

Jedna šljiva sadrži 84 odsto vode, 0,6 odsto proteina, 10 odsto ugljenih hidrata, 2,1 gram vlakana. Pored toga, šljive imaju nizak nivo masnoća i kalorija, a visok procenat vitaminima A, C i E, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, pa su idealne za jačanje imuniteta.

SMANJUJE NIVO ŠEĆERA U KRVI

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2.

Kupovina i čuvanje

Pri kupovini šljiva treba voditi računa da plodovi budu čvrsti, neoštećeni i da imaju peteljku. Površina treba da bude malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo. Kako brzo dozrevaju, u frižideru mogu da se čuvaju najviše tri dana.

Čuvajte ih odvojene u papirnatoj kesi, jer vremenom oslobađaju etilen, koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. Osim toga, izvađene iz frižidera treba izvesno vreme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće.

Zamrznute mogu da se čuvaju u zamrzivaču najduže tri meseca. Pre nego što se stave u zamrzivač, treba da se prepolove i da im se izvade koštice. Tako prepolovljene ređaju se na tanjir sa kožom nadole, pa onda zamrzavaju. Tek potom stavljaju se u plastične kese i ponovo vraćaju u zamrzivač.

POBOLJŠAVA MEMORIJU

Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoći ćete svom organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobodnih radikala koji loše utiču na pamćenje i memoriju.

Informer

Šljive

ŠTITI SRCE

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

POBOLJŠAVA VARENJE

Suve šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedan od načina da ih jedete tokom cele godine jeste da potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite, pa ih potom zamrznete.

JAČA KOSTI

Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.