04.12.2021.

20:43

Foto:

Magazin

ZAŠTO JE DOBRO DA SVAKOG DANA JEDETE PRAZILUK? Evo šta kažu stručnjaci!

Oko 100 grama kuvanog praziluka sadrži svega tridesetak kalorija. Mala energetska vrednost, bogatstvo hranljivih sastojaka, prehrambenih vlakana, polifenola i sumpornih jedinjenja povoljno utiču na zdravlje.

Beta-karoten se u našem organizmu pretvara u vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju, reproduktivnog sistema, kao i za imunitet.

Praziluk je izvrstan izvor vitamina C, a najviše ga ima u zelenim lisnatim delovima.

Bogat je i fruktooligosaharidima i inulinom, vlaknima koja deluju kao probiotik.

Informer

Salata od praziluka

U tragovima se mogu naći kalijum, bakar, gvožđe, mangan, koji može da pomogne u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma, a povoljno deluje i na zdravlje štitaste žlezde.

Praziluk utiče i na detoksikaciju organizma, smanjenje upalnih procesa, kao i na zdravlje srca i krvnih sudova. Alicin iz praziluka ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo i može da smanji nivo holesterola u krvi, kao i krvni pritisak.

Praziluk je povrće koje često nepravedno zapostavljamo, a redovnim konzumiranjem možemo da snizimo krvni pritisak, nivo holesterola, sačuvamo srce i detoksikujemo čitav organizam.

Konzumacija praziluka može produžiti osećaj sitosti, kao i smanjiti apetit, što je dobro za ljude koji žele da smršaju ili jednostavno vode računa o svojoj ishrani.