06.12.2021.

12:58

Foto: Freepik.com

Magazin

Od BUĐI više ne možete da DIŠETE? Ovo su NAJBOLJA DOMAĆA sredstva protiv VLAGE i PLESNI!

Vlaga i plesan u vašem domu ne samo da izgledaju ružno nego, što je još gore, mogu biti uzrok mnogih oboljenja, najčešće respiratornih. Takođe, plesan može biti uzrok alergijama, te i raznim vrstama infekcija. Osim toga, mogu uticati i na razvoj alergija.

Informer

Plesan može da bude uzrok alergijama i raznim vrstama infekcija

Pre nego što se buđ uopšte pojavi, i sami možete da primetite da li je vaš dom podložan izbijanju gljivica po zidovima: izolacija je loša ili dotrajala, na nekim mestima je i popustila, krov je oštećen, vodovodne cevi su stare, pucaju. Ukoliko je došlo do ovih oštećenja, vrlo lako se može desiti da se kod vas ove zime pojavi vlaga u stanu. Zbog naglih promena temperature na prozorima i u ćoškovima plafona videćete kondenzaciju, a ako su zidovi u toplim prostorijama vlažni, stvara se idealna podloga za buđ. Ukoliko ste već primetili nekoliko tamnih mrljica po ćoškovima, vreme je da reagujete. U vašem domu se već nalaze neka sredstva pomoću kojih možete da uklonite buđ:

Alkoholno sirće i limun

Alkoholno sirće eliminiše oko 90 odsto plesni i vlage. Sirće sipajte u bocu s raspršivačem i poprskajte na ugrožena mesta. Ostavite neko vreme da "odradi" posao. S obzirom na to da sirće ima prilično jak miris, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, najbolje limuna, jer je ono dovoljno snažno da zamaskira neugodan miris sirćeta. S druge strane, nije toliko jako da ima nepovoljan uticaj na osobe osetljive na mirise.

Informer

Napravite pastu od približnih količina sode bikarbone i sirćeta ili soka od limuna
Soda bikarbona

Soda bikarbona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete je pomešati sa sirćetom ili vodom. Napravite pastu od približnih količina sode bikarbone i sirćeta, nanesite na delove zida koje je zahvatila plesan, a kasnije sastružite.

Ulje čajevog drveta

U boci s raspršivačem pomešajte 450 mililitara vode i dve kašičice ulja čajevog drveta. Dobro protresite i poprskajte po površinama. Ostavite da tako odstoji i nemojte to mesto naknadno brisati krpom. Treba naglasiti kako je miris prilično intenzivan i da će se zadržati u vašem domu nekoliko dana.

Informer

Eteričana ulja čajevca i semenki grejpa mogu da pomognu
Semenke grejpfruta

Pomoći će vam i ekstrakt semenki grejpa. Jedna od odličnih stvari je da on nema miris.
U bocu s raspršivačem sipajte 450 mililitara vode i 20 kapi ekstrakta semenki grejpa. Potom bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Tečnost poprskajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe da kasnije brišete sredstvo.